onsdag 21 juni 2023

Jag argumenterar.

En del svar till en som argumenterar för en köttkost:-

Jaa, vi klarar bra att äta växter, och vi mår bra av det. - Det är bra. Bra att vara väl insatt i vad man kan och bör äta för att undvika eventuella hälsoproblem som alltid kan uppstå - oberoenda av vilken kost man spisar. - Det finns människor som enbart äter mat från växtriket och mår bra av det. Det är bra, - det är bra att vi människor är så fantastikt anpassningsbara.

Vi är omnivarer / allätare, så vi kan äta allt. - Omnivore Ernährung: Die Allesfresser
Bei der omnivoren Ernährung werden weder Fleisch, Fisch und Meeresprodukte noch Obst oder Gemüse ausgeschlossen. Die Nahrungspalette ist also so breit, wie sie nur sein kann – persönliche Vorlieben mal ausgenommen. 

Ja - vi människor kan äta vad som helst nästan. Vi är allätare, liksom vår nära släkting grisen. - Vi har en överlevnadsförmåga, en evolutionär fördel här, vi är anpassningsbara ! - Några äter mer kött andra mindre. Och båda dessa kostvarianter kan man må bra av och leva ett bra liv. - Det finns de som enbart äter vegetabilskt och har en synnerligen god hälsa samt lever ett gott och lyckligt liv. - Det är ju jättebra ! 

Samt några inlägg från mig till en grupp på Fäjsbok 
som heter: Paleoteket - läknade kost och livsstil.

Väldigt positivt att äta mindre mängder kött, vilket oftast är industrikött från våra djurfabriker. Prosseserat och ultraprosesserat kött - och annat är även positivt att minska på, gärna kraftigt ! - Ett avsevärt större intag av grönsaker, frukt och bär är positivt för hälsan inte minst. Odlad lax är ingen mat för människor, ej heller annan odlad fisk, men däremot fisk som simmar fritt i havet, helst då från den stora norska havet där havsmiljön är sundare än i Östersjön. - Kyckling och gris och odlad fisk utgår helt som mat, av flera skäl. - Vad gäller kött så är det bäst att äta kött från vilt, - älg är riktigt sunt, så också renkött. - Mängden viltkött per månad behöver inte vara stor. - All skräpmat rekomenderas INTE, snabbmat, sockermat, sockerprodukter, godis, läsk, energidrycker och andra socker-drycker utgår helt. -Att vi odlar våre egna grönsaker, frukter, bär och örter är väldigt bra och mer bärekraftigt än att köpa samma produkter i matbutiken. - Alla anbefalles att plocka bär och svamp i skog och mark.

Paleoteket rekomenderar att människor INTE äter korn och grönsaker, om jag ska har förstått innebörden av "paleodiet" rätt - men det är normal mat för människor, - människan kan äta det mesta, våra kroppar är anpassningabara, vi människor har anpassat oss till väldigt varierade dieter på alla de olika platserna vi bosatt oss, som Grönland och Kalahariöknen, i det bördiga Nildeltat, i högfjäll och på lågland med mera. - Folkhälsan var väldigt god innan den proceserade och ultraprocesserade industrimaten övertog vårt kosthåll, med början på 1950-talet. För inte så länge sedan var det helt vanligt att vi människor i Sveriges land åt kött på Söndagen. - och förvisso på någon annan av veckodagarna stundom. Mängden kött som åts var väsentligt mindre än den mängde kött som ätes i dag, och FOLKHÄLSAN var väsentligt bättre. - Så, ja det vore bäst för både människa, miljö, klimat och djurhälsa att kraftigt minska eller allra helst utesluta det mesta av den processerade snabb och färdigmaten som erbjuds i våra matbutiker, - och framförallt, vilket Paleoteket inte på något vis verkar engagera sig i, se till att det kött som ätes, inte endast och allena är så oprocesserat som möjligt, - inga salamikorvar och så vidare.... - utan dessutom är så sund som möjligt, vilket kött från ren och älg är, enligt näringsfysiologiska undersökningar, dessutom borde det även sättas fokus på att kött kommer från levande varelser, djur liksom oss - en del som grisar som också är omniovarer - liksom vi som kallas människor, och dessa med-djurs levandsförhållanden borde absolut räknas med som en viktig faktor, när vi män i skor, ska värdera, VAD vi bör äta och VARFÖR. - "Godis" - skräpmat och all sockerbaserad skärpmat kan självfallet helt uteslutas som människoföda.

Paleoteket:- "vi rekommenderar visst att människor äter grönsaker."

Svar:- Så bra då. Och vad menar ni om de övriga synpunkterna jag framför ?

Paleoteket:- "det mesta du skriver håller vi med om. Det vi hittills endast har kritiserat gällande NNR är att man begränsar rekommenderad mängs kött, bland annat eftersom det kommer påverka skolmaten till att bli mindre näringsrik. Vi lyfte också frågan kring att man böt fokusera på kvaliteten på kött snarare än mängden. Vi ser inte att forskningen ger stöd för denna begränsning när man tar ett hälsofokus."

Svar:- OK. Skolmaten kan säkert förbättras. Näring som vi behöver kommer icke endast från kött, så skolmaten behöver ej bli mer näringsfattig på grund av att mängden kött som serveras minskar. - I sammanhanget köttservering i skolan bör man givetvis då analysera kvalitet och näringsinnehåll på den mat som serveras där i dag, för att komma fram till näringsinnehåll och om det kommer att minska på ett vis som utgör en fara för elevernas hälsa, - vilket jag alls icke tror, men det kan man ju som sagt och skrivet utvärdera. - Kvaliten på det kött som serveras i offentliga matbespisningar kan absolut förbättras kraftigt. - Industrikött från våra djurfabriker är med all säkerhet det dominerande köttet som serveras i dag, då främst kycklilng och griskött. - Kött som inte har behövt en eller flera männsikor för att "producera sig själv" är så klart det allra bästa köttet. - Kött från djur som fått NOLL procent antibiotika in-stoppat i foderet. Kött från djur som gått fritt i vår fria natur och spisat av naturens håvor anbefalles starkt som det kött som ska och bör serveras till människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar