onsdag 19 oktober 2022

Ragnar Jönsson: Kommer Sverige nå klimatmålen ? Eller kärnkraftsmålen ?

"Den nya klimat- och miljöministern får försöka jobba med dessa frågor utan ett miljödepartement. Lycka till.
Hon placeras på ett annat departement, tror det heter energi- och näringsdepartementet. Där kommer hon antagligen lägga mest krut på kärnkraft. Vart tar miljöfrågorna vägen?

Under hela valet gjorde högersidan om klimatdebatten till en debatt om kärnkraft. Så man förstår ju om de nu fortsätter på det spåret.
Till exempel utsläpp från livsmedel, kött, etc, från Sverige eller via import, hur ska det hanteras? Med mer kärnkraft i Sverige?
Utsläpp från konsumtion, producerad i Sverige eller utomlands, hur löses det? Med mer kärnkraft i Sverige?
På punkt efter punkt radas frågetecknen upp. Har väljarna helt enkelt blivit lurade? Den nya regeringen kanske inte vill ta tag i klimatfrågorna på allvar? De kanske hellre skickar ut dimridåer? De kanske hellre pratar om de stora satsningarna på kärnkraft som kanske kan bli verklighet om flera år, än att prata om utsläppen här och nu?
Det skulle inte förvåna om de senare, om flera år, konstaterar att de inte nådde ända fram. Tyvärr, det gick inte. Vi nådde inte klimatmålen, men vi fick i alla fall en hel del ny kärnkraft.

Man börjar nästan tänka på Orwells bok "1984" och begreppet "nyspråk". Klimat är kärnkraft. Därmed basta! Ordet klimat avskaffas. Det blir istället kärnkraftsmål, kärnkraftsomställning, kärnkraftsneutral, kärnkraftsutsläpp, kärnkraftskris, kärnkraftsdemonstration, etc, etc.
De som använder ordet klimat får böta. Om inte det hjälper blir det kanske finkan.
Det här låter kanske som ironi, eller parodi, men om man blickar ut över världen, ser man tendenser till liknande förändringar. Det gäller inte att ha den bästa politiken, utan det gäller att ha den bästa retoriken och glöden och svadan och engagemanget.
De som är kritiska nonchaleras eller stämplas som "fake", "fake news", etc. För att nämna några exempel, så har vi Trump och Bolsonaro. För Trump räckte det att ställa sig upp i talarstolen på ett kampanjmöte och säga "Greta" ett par gånger, samt se lite besvärad eller arg ut, så applåderade åhörarna. Politik omgjord till stand up, one man show, spex, parodi, eller gud vet vad."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar