måndag 24 oktober 2022

Läs Per Bolunds lysande röstförklaring i statsministeromröstning.

Herr talman,
Sverige har i omvärldens ögon stått för jämställdhet, öppenhet och tolerans. Vi är ett land som gått före och som med beslutsamhet valt att lämna beroendet av fossila bränslen. Runt om i världen har vårt land setts som en föregångare och någon att se upp till när det gäller klimatomställningen, jämställdheten mellan könen och där alla barn har samma trygghet och rättigheter - oavsett bakgrund. Så har det varit.

Miljöpartiet gick till val på att bygga ett ännu bättre Sverige, på att minska utsläppen, öka jämlikheten och stärka välfärden. Vi vill skapa det nya gröna folkhemmet byggt på tillit och samarbete. I en orolig tid både i Sverige och omvärlden vet vi att vägen framåt är att tillsammans bygga ett samhälle som är starkare och mer motståndskraftigt. Det är i orostider som dessa det är som mest viktigt att hålla huvudet kallt men hjärtat varmt.

Herr talman,
Med allt att döma kommer vi nu gå åt ett annat håll. Vi kommer att få en regering som skapar misstro, ökar klyftorna och bygger murar mellan människor. Tillsammans står Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna för en auktoritär, konservativ och nationalistisk regeringspolitik där förlorarna är dem som redan har minst. Som vanligt är det de mest utsatta kommer få lida för att kortsiktiga och populistiska intressen får gå först.

De som gynnas kommer vara de som redan har både tillgångar och makt - och i andra änden skapas ett skuggsamhälle med otrygghet och polarisering som är en perfekt grogrund för framtidens kriminalitet. Ett samhälle som ökar barnfattigdomen och där barn som flytt hit inte längre kvalificerar sig för välfärd och får leva utan långsiktig trygghet, utan att kunna växa upp med sina föräldrar. För miljöpartiet som kämpat för att göra Barnkonventionen till svensk lag är det här en mörk utveckling.

Herr talman,
Jag har läst hela “slottsavtalet” och det är en politik som är skräddarsydd för skapa otrygghet och bygga murar mellan människor. Jag är övertygad om att det framförallt finns ett parti som firar idag. Och det är inte Moderaterna, inte Kristdemokraterna - och absolut inte Liberalerna. Det vi har framför oss är en svag regering som fullt ut sitter i knät på Sverigedemokraterna.

Politiken de kommande åren kommer präglas av allt som Miljöpartiet kämpar emot; ökad barnfattigdom, ett splittrat samhälle med ökade klyftor, ett minskat globalt ansvarstagande, en försämrad välfärd och inte minst en total inbromsning av klimatarbetet.
Just när världen är i desperat behov av länder som tar ledningen och visar vägen går Sverige åt motsatt håll.

Vi kommer att få se ett havererat miljö- och klimatarbete som om andra länder tar efter gör att klimatkrisen kommer att slå ännu mer skoningslöst mot världens mest utsatta. Det vi nu ser i översvämningarnas Pakistan, extremvärmens Indien och svältens Somalia, med hundra miljoner msk på flykt kommer bara bli värre. Det är ett svek mot de kommande generationer som får leva med effekterna av vårt misslyckande.

Herr talman,
Ingenstans är skillnaden större mellan ord och handling än på miljöområdet. Oktoberöverenskommelsen innehåller inte ett enda förslag som här och nu sänker utsläppen. Däremot en rad förslag som kraftigt höjer utsläppen. Ändå påstår man sig stå upp för klimatmål och Parisavtal. Det går inte att se på annat sätt än som en stor lögn.

Säg istället sanningen om konsekvensen av er politik. Ni nedmonterar Sveriges miljö- och klimatarbete. Att stoppa klimatinsatserna som minskar utsläppen här och nu och istället satsa allt på politik som, om den ens fungerar, kan ge effekt först när det är försent är att överge klimatmålen och Parisavtalet. Ni kastar de senaste årens stora kliv framåt över bord för att istället göda fossilberoendet och oljediktaturers krigskassor.

Herr talman,
Att vi som land varit fast beslutna att göra oss av med beroendet av oljan som finansierar både Putin och några av de mest auktoritära länderna i världen har gjort oss till ett hot och en måltavla för de som vill upprätthålla nuvarande ordning. I en omvärld där vi just nu har allt för många nyckfulla män med fingret på avtryckarknappen är nog jag och många med mig oroliga för vad den här regeringen innebär för Sveriges roll i världen.

Miljöpartiet har under lång tid stått i fronten för att vi måste bli av med oljeberoendet och vi har känt av de hårda vindarna som blåser och hatet som skapas när man vågar stå upp för en ny framtid byggd på förnybar energi och en cirkulär ekonomi. Jag känner en stor sorg över att vi nu istället för att ta kliv framåt tar stora steg tillbaka. Vi går mot att överge en lång stolt tradition av att vara ett solidariskt biståndsland och istället endast se oss själva och det kortsiktiga bekväma. De lidande blir de redan fattiga och de som inte har en egen röst.

Världen har sett för många regeringar som monterar ner miljöarbetet och låter klyftorna växa, nationellt och globalt. Tankarna går till Bolsonaros Brasilien och Trumps USA.

Det är talande att det samlade civilsamhället, så gott som alla organisationer som slåss för ett mer hållbart och solidariskt samhälle nu varnar för Tidöavtalets effekter: WWF, BRIS, Rädda barnen, Amnesty, Röda korset, Civil rights defenders, Naturskyddsföreningen, Greenpeace, Act Svenska kyrkan, Kvinna till Kvinna, We Effect, (Olof Palmes Internationella Center, IM.)
Vi tar deras varningar på allvar.

Herr talman,
Vi i Miljöpartiet tror på en bättre värld.
Vi vill se ett samhälle med ökad jämlikhet, stärkt välfärd och minskade utsläpp.
Ett samhälle som samarbetar.
Ett samhälle som är rättvist och solidariskt.
Ett samhälle som bekämpar klimatförändringarna,
värnar om den biologiska mångfalden och klarar att tänka långsiktigt.
Som bygger broar och inte murar.

Vi vet att en sådan värld är möjlig.
Men den är inte möjlig med den Auktoritära nationalistiska politik
Ulf Kristerssons regering vill driva igenom.

Herr talman,

Miljöpartiet tror på människor och på framtiden.

Därför kommer vi idag att rösta rött

till Ulf Kristersson som statsminister."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar