lördag 12 juni 2021

 Anette Brunsell i Fäjsboksgruppen; Skogsträdgårdsodlarna:


Ätliga skogsbrynet, favoritplats i trädgården. Här försöker jag efterlikna naturen med odling i olika nivår, träd, buskar, slingetväxter, perenner i olika höjder och marktäckare. Inga stora ytor med monokultur utan samodling av olika växtslag och det allra mesta som syns på bilden är ätligt. Annat har till upogift att agera rotspärr mot skogen eller bli gödning, somligt håller slänten på plats..

Längst bort är det skugga halva dagen och här har jag jobbat med torv och bark för att sänka pH. Närmast i bild mer sol, mer grus, högre pH. Här trivs allt möjligt inklusive sparris och kål.
Hela området är ca 250 kvm och levererar mycket mat, blad, stjälkar, skott, knölar, ätliga blommor och så småningom också nötter med minimal arbetsinsats och minimal inverkan på naturen.
Hönsen älskar också det här området med all sprättvänlig marktäckning och all skyddande växtlighet.
Från början var hela området täckt av sly, röte och stora komposthögar övervuxna med kirskål. Allt liades ner, röjdes och täcktes med tjocka lager tidningar med minst 20cm överlappning, sen 20 cm material ovanpå av olika slag, torv, jord, lövkompost men allra mest skadat ensilage som genom åren brutits ner och blivit fin jord. Mycket arbete, men så värt besväret.
När jag inte kommer att orka odla akrivt längre kommer det här området fortsätta leverera mycket mat och godsaker generationer framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar