söndag 28 mars 2021

Lage Nøst....direkte fra MDGs Landsmøte som avsluttes i dag.

Her er det jeg sa i innledingen til landsmøtedebatten om dyr nå:

Ærede landsmøte,
Miljøpartiet De Grønne er – og skal være – det partiet i Norge som er best på dyrevern og dyrevelferd. Grønne partier er tuftet på respekt for livsmangfoldet på jorda. Vi forstår at medskapningene våre ikke bare kan reduseres til innsatsfaktorer i økonomien eller kulisser i omgivelsene. Dyr har egenverdi, og politikken må gjenspeile det mye klarere enn i dag.
Derfor har programkomiteen forsterket kapittelet om dyr betraktelig sammenlignet med forrige program. Vi foreslår å grunnlovsfeste dyrs egenverdi. Vi foreslår å gjennomgå og skjerpe alt relevant regelverk, så vi kan sikre at dyrs artstypiske og individuelle behov blir mye bedre ivaretatt – enten det gjelder produksjonsdyr, familie- og selskapsdyr, ville dyr, sportsdyr eller forsøksdyr.
Dyrevelferdsloven må håndheves strengere, og en rekke typer behandling av dyr må simpelthen forbys:
• Oppdrett og import av hunderaser som er avlet fram for å se søte ut, og derfor må leve med genetiske lidelser og helseproblemer, må forbys.
• Å holde verpehøner i bur som ikke er større enn A4-ark må forbys.
• Å kverne i hjel nyklekkede og «ubrukelige» hanekyllinger i eggindustrien må forbys.
• At mange okser, kyllinger, kalkuner og griser aldri får se sola, må forbys.
• Butikksalg av dyr som ikke trives i bur, må forbys.
• Den internasjonale handelen med levende, ville dyr må forbys.
• Avviklingen av norsk pelsdyroppdrett må gjennomføres som vedtatt, og import av pels og andre produkter som ikke innfrir norske krav til dyrevelferd må forbys.
Samtidig som vi, av hensyn til dyra, skal stille strengere krav og forby en hel rekke skadelige praksiser, så skal vi støtte og bistå de menneskene som må omstille bedriftene sine for å etterleve kravene, særlig i landbruket. Gjennom økte tilskudd, mer investeringsstøtte og bedre insentivordninger vil De Grønne gjøre det enklere og mer lønnsomt å satse på dyrevelferd. Veterinærdekningen skal styrkes og det skal tilrettelegges bedre for kortere dyretransporter.
Vi vil også gjøre det lettere for folk å velge dyrevennlige produkter, for eksempel gjennom å merke animalske produkter med informasjon om hvordan dyr har blitt behandlet i produksjonen.
Dette var bare et lite utdrag av dyrevelferdskapittelet i programutkastet. I tillegg til de 36 punktene programkomiteen har foreslått, er det blitt fremmet en rekke spennende endringsforslag som dere må ta stilling til. Mitt inntrykk er at de aller fleste av dem handler om å øke ambisjonene på vegne av dyra ytterligere:
• I tillegg til flertallet i programkomiteens forslag om å avvikle kommersiell hvalfangst, er det kommet et forslag om å avvikle kommersiell selfangst.
• Det er fremmet forslag om et «dyresertifikat» for å forhindre at dyr havner hos uegnede eiere.
• Noen vil gå enda lenger enn komiteen hva gjelder forsøksdyr
• Noen vil gjeninnføre forbudet mot privat hold av reptiler.
Så, selv om vi har hatt omfattende debatter om hvordan kjøttpolitikken skal kommuniseres og nøyaktig hvor ambisjonsnivået på det feltet burde ligge, så kan det ikke være tvil om at dette er et parti som ikke tar til takke med status quo i dyrevelferdsspørsmål. Det er stemning for at De Grønne skal lage det beste dyrevernsprogrammet i Norge, og det tror jeg dere kommer til å gjøre nesten uansett utfall av dagens behandling. Lykke til!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar