söndag 13 december 2020

Vil verne hellige fjell.

 

Miljøpartiet de grønne (MDG) mener samenes hellige fjell bør vernes, på samme måte som kristne kirker. Nå legger de fram et forslag i Stortinget om å endre loven


Fra Fäjsbokgruppem Motvind Norge Gruppa:

Rune Haaland:
Positivt at MDG vil beskytte områder som er viktig for å ivareta samisk næring og kultur.

Runar Waag:
Liten oppdatering om Samene i Tromsø.
Tradisjonelt kom dem fra Sverige, hadde sommerbeite i Tromsdalen (tilbakeføres ?).
Vi kan være Rastsgaisi iTana, men det er ikke dette fjellet som det er planlagt å bygge vindkraft på, så bortsett fra billige populistiske poeng, så tjener dette ikke saken.
Tenker ett oppgjør med samiske rettigheter og deres lidelse i fornorskingens navn skal tas opp i en annen sammenheng.

Mika:
Dette er en gladsak for vindkraftmotstanden og for natur i landet vårt. Det er kjempebra at vi er mange som ønsker oss en vindkraftfri natur - og at vi blir flere og flere, men om ikke de politiske partiene tar tak i saken - er vi like langt. - Så alle politiske partier som går emot vindkraftutbygging - i stort og smått - bør vi alle absolutt være meget glade for.

Oppdatering om Rásttigáisá-saken ( Fra 29 november ) I dag har landsstyret i MDG enstemmig vedtatt at partiet ser natur- og kulturverdiene i området Laksefjordvidda-Rásttigáisá som uforenelige med vindkraftutbygging.
Vi tar sterk avstand mot Grenselandet AS sine planer om utbygging av Davvi vindkraftverk i dette området og mener det er et angrep på samisk kultur og fremtidige generasjoner.
Forslaget ble fremmet av fylkeslaget til MDG i Troms og Finnmark.
Her kan du lese hele det rykende ferske vedtaket:

INGEN VINDKRAFTINDUSTRI RUNDT LAKSEFJORDVIDDA-RÁSTTIGÀISÀ
Vedtatt på MDGs Landsmøte 29. November 2020

Miljøpartiet De Grønne mener at:
🌿Grenselandet AS sine planer for Davvi vindkraftverk i området Laksefjordvidda-Rásttigáisá er et angrep på samisk kultur og framtidige generasjoner som må avvises.
🌿Natur- og kulturverdiene i området er uforenlige med Grenselandet AS sine planer for Davvi vindkraftverk og vindkraftutbygginger generelt.
🌿Vindkraftutbygginger vil forringe området Laksefjordvidda-Rásttigáisá for fremtidige generasjoner.
🌿NVE må avslå Grenselandet AS sin konsesjonssøknad for å bygge og drifte Davvi vindkraftverk ved Rásttigáisá, med bakgrunn i områdets betydning for naturmangfold, reindrift og samisk kulturlandskap samt status som et av de største inngrepsfrie naturområdene i Norge.

Runar Waag:
Samene er delte i sitt syn.
Men det bygges ikke på ett hellig fjell, Rastsgaisi er mange km unna.
Driver vi å messer på dette blir vi tatt i løgn og tapet alt.
jeg skjønner at MDG vil ut fra sitt kaffe latte parti møte gi bort Finnmark til reinsamene.
Men det vil ikke jeg.
Jeg mener vi trenger ikke koke suppe på reindrifta/Løgn for å kjempe mot vindmøller.

Mika:
Sametingpresidenten sier: Det er en veldig interessant sak. På Sametinget jobber vi parallelt med å ferdigstille en sametingsmelding knyttet til kulturminner og hellige steder. Nettopp hellige fjell og hellige steder er noe som løftes fram som noe som har fått for liten oppmerksomhet, sier Aili Keskitalo. Per Espen Stoknes, MDG: "bruker anledningen til å fremme et forslag for Stortinget om å sette i gang en verneprosess av minst fem utvalgte samiske fjell og natursteder.." - MDG vil altså at hellige fjell vernes. Hvilke disse er overlater vi til samene å faststille. - Det er fantastisk bra at politiske partier vil verne naturområder i landet vårt. Meget viktig. - Så dette og andre forlag fra politisk hold om å verne naturområder, trenger vi for å nå fremgang i vår sak. - Ingen nedbygging av vår felles natur.

Og husk en sak, MDG-ordfører i Vardø, Ørjan Jensen liker ikke kaffe-latte.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar