torsdag 3 december 2020

Fra en diskusjonsgruppe på Fäjsbok:

Eivind Trædal:


Hvis vi skal legge lista så høyt for fornybar energi, så kommer vi aldri i livet til å klare å bli kvitt den energiformen som ødelegger verdenshavene, naturen og menneskehetens livsgrunnlag akkurat nå: den fossile. Den største kilden til mikroplast i havet er for øvrig bildekk, så der har vi prioriteringene i orden.

Mika:
 - Nååå - og prioriteringene for fornybar energi kan med fordel begynne med solceller på hvermannsens tak.

Staten bør skape selskapet: STATSOL. De bør prioritere sånn at vi får satt opp solceller på alle tak i heeeeele landet. - Staten bør gi store subsidier til alle huseiere i landet. En ekte grønn omstilling. NÅ.

Nils Wergeland Krog:
 - er du klar over hvilke grasate miljøødeleggelser utvinningen av de sjeldne grunnstoffene som inngår i solceller medfører?!? MYE verre enn en smule plast fra vindturbiner!!

Mika:
Silisium er det nest vanligste grunnstoffet i jordskorpa.
- Innspillet mitt er et svar på Eyvind Trædal hva gjelder i hvilken orden vi bør prioritere utbygging av fossil-fri energi-produksjon.

Einar Wilhelmsen:
Sol er bra, og vi bør ha mer. Mye mer . Men sol kommer etter ketchupeffekten- alt på en gang. Vindkraft kommer mye jevnere utover året. Sol kommer om sommern når behovet er minst, vind kommer høst/vinter/vår når behovet er størst. Det betyr at mye sol betyr at man trenger et stort lager, og massiv nettutbygging for å flytte kraften dit den trengs når det først er sol. det finnes massevis av lagerteknologier - men alle har negative miljøvirkninger- enten det er store magasiner som kjøres opp og ned, eller batterier som er energikrevende å produsere. Rent fysisk blir det sånn: Om du skal produsere 1000 kWh solstrøm trenger du en produksjonskapasitet på 1 kW. Det vil si at når du har full kapasitet på solanlegget ditt vil det produsere 1 kWh i timen. Siden vi har natt, vinter og skyer og sånn vi anlegget stort sett ikke produsere, og du kan regne med at du du får en produksjon tilsvarende full produksjon i 900-1000 timer over et år For vindkraft i Norge er tilsvarene tall opp mot 4000 timer. Det betyr at du bare trenger ei vindmølle som produserer 0,25 kW for å få samme mengden strøm over året. Gang så opp- La oss tenke oss at vi skal ha 40 TWh solstrøm. Da må vi installere solceller tilsvarende 40 000 000 kW. Hvis sola da skinner litt skikkelig i mai og juni eller juli dag vil vi da produsere 3-4 ganger mer strøm enn enn vi bruker- bare fra sol. I tilegg har vi jo allerede masse elve-vannkraft og småkraft uten magasiner som må produsere. Da må vi bygge ut mer nett i Norge og mer eksportkapasitet. La oss si vi gjør det samme med vind: Vel . om alt produsere på fullt om sommern vil vi da få 10 000 000 kW- litt mindre enn det vi bruker en sommerdag. men det vil skje veldig sjelden- siden det blåser mest om vinteren. og da er forbruket av strøm i Norge mye høyere- mer enn dobbelt så høyt. Så dette er en sak med flere sider, å bygge ressurseffektivt, unngå nettutbygging og optimalisere med den strømmen som vi har størst behov for er også godt miljøvern. Siste argument. siden vindkrafta produserer mer per over året i forhold til produksjonskapasiteten- ja så kommer den jo godt ut i forhold til bruk av energi og ressurser (og co2utslipp) per produsert kWh. Det er jo ikke så rart- det er jo sånn at ei solcelle bare får utnytta 12% av produksjonskapasiteten sin i Norge.

Mika:
Solceller på alle tak og mange vegger i heeeele landet - det er DER vi må begynne. I tillegg selvfølgelig: Kraftig energisparing och energieffektivisering samt ombygging av husene sånn at vi trenger lite eller null energitilførsel fra sol, vind, olje, kull, gass, eller hva det være månde. ( nullhus + plushus ) - Det er her et grønt politiskt parti kommer inn i bildet. 🙂 Massiv utbygging av storskala energiproduksjon bør ikke fremmes av et grønt politisk parti, muligens kan en effektivisering av befintlig vannkraft diskuteres som aktuell.

Thomas Goldbaum: Alt har sine ulemper. - Vedlegg en artikkel Teknisk Ukeblad; Kraftig solcellevekst kan skape et stadig økende avfallsproblem.

Mika:
Stemmer det. Derfor både bør og skal - mener jeg MDG profilere seg på kraftig energisparing og energieffektivisering. - Solceller kan være en kompletering og målet bør settes så høyt som at alla husstander i landet skal oppnå maximal selvforsyngs-grad med småskala egen-produsert ! fossilfri energi. - Altså ingen fokusering på støtte til evig "grønn" vokst gjennom massive storskala satsinger sånn som industrien ønsker - og drømmer "våte drømmer" om.

Benjamin Myklebust Rød: Ja, og en følge av det Einar Wilhelmsen sier er at sol og vind utfyller hverandre bra. Det er kanskje spesielt viktig i land som ikke har den store vannkrafta å regulere med, men siden det blåser mest om vinteren, og er mest sol om sommeren, og det ganske sjelden er strålende sol og sterk vind samtidig verken sommer eller vinter, så er en balansert utbygging av begge deler nyttig, og økonomisk i et samfunnsperspektiv.

Einar Wilhelmsen: Enig. Det stemmer !

Mika:
Benjamin Myklebust Rød; - Norge er land numero uno hva gjelder vannkraft-forsyning til det ganske folk. Heja Norge ! - Hjärta - Vannkrafta har funka og funker fremledes som "balansekraft" - Hvis det skal bygges ut noen energiproduksjon i Norge som er storskala, - så er det vannkraften som det skal satses på.- En annen fordel med just vannkraft - nok en fordel - er at den allerede ligger der - og naturingrepet er allerede gjort. - Dette skiller seg markant fra den ødeleggelse som nå pågår i landet vårt, der utenlandske selskap bygger industrifelt i vår fantastiske felles natur ( de borde selvfølgelig i det minste plasseres i industriområdet og IKKE på våre fjell ) - sponsa med våre skattepenger og med garantier fra utenlandske banker - mange i det lukkede banklandet: Schweiz. 
🙁

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar