onsdag 10 juni 2020

Radio Nord-Norge. - Redaktørens mening:


Kampen mot rasisme kommer 400 år for sent til Nord-Norge. Ingen plass i verden har så mange uskyldige, i prosent, blitt henrettet med loven i hånd , enn akkurat her. Og felles var at de ble dømt på grunnlag av verdier og menneskesyn som kom med Oslo og Københavnutdannede prester og lensherrer. Dømt fordi de var annerledes, hadde andre behov, kanskje hadde vi ikke behov for de tjenester som de hadde kommet for å selge oss?
For glem ikke, disse "nye landsmenn" fra Oslo og København kom til nord for å bli rik. I 500 år var det gått rykter om mennesker som var nærmere dyrene enn mennesket. Samer, nordboere, kvener, pomorer og en håndfull varianter var ansett som nærme djevelen og i Vardø var selveste inngangen til helvete. De var overbevist om at vi var undermennesker,perfekt for å bli lurt inn i en gjeld vi ikke kunne komme oss ut av.
NORD-NORGE VAR ET EGET LAND
I den tiden som verden så populært kaller Vikingtiden, var vi på topp og perioden 500-1000 etter Kristus var vår storhetstid. Vi hadde store klasseskiller i samfunnet, men det var ingen skiller mellom folkeslagene. Hovdinger giftet seg med samer, kvenene står nevnt som de første grunnleggerne av den norske stat og "skrælingene" fikk plass rundt bordet. Men alt tok slutt då kristendommen jaget høvdingene våre til Island og Grønland. De tok med seg tingsystemet og etablerte det på nytt
Faktumet er at mennesker som lever på naturens råskap, ble oppfattet som råskap. Kristendommen ble nøkkelen for å knekke styrken i å forstå naturen. Det er ikke Gud som lager vind og bølger, det er resultat av værtegn. Man trenger ikke kontrollere når man kan forstå.
Kall det gjerne raser, men ordet er feil. Vi er en og samme rase, den menneskelige. Så lenge vi fortsetter å kategorisere oss som raser, så vil vi ha rasisme. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar