lördag 28 oktober 2017

Gunilla Lysell:

"IDAG HAR VI INTE KRIG. BARA BYRÅKRATI.
Mina tankar går först till Baltutlämningen och sedan till de unga tyska desertörerna i lägret på Backamo som skickades i armarna på Sovjetunionen av svenska myndigheter i samband med andra världskriget. Märkliga händelser minst sagt.
Och historien upprepar sig. Nu har vi inte krig och till skillnad mot den tiden finns det ingen makthavare som kräver några enskilda människor tillbaka. I stället har Afghanistan redan ett stort inflöde av utsatta människor som andra länder skickar till Afghanistan. Afghanistan vädjar till Sverige att låta de unga få stanna. Hur skall för övrigt detta av stormakter i decennier krigshärjade land ta hand om alla de många överblivna? Hur skall de som kastas ut klara sig där utan kontakter och möjligheter?
Av enbart byråkratiska skäl skickar Sverige ändå ungdomar med förankring i Sverige till Afghanistan, där de ofta bara har formell anknytning, kanske inte ens det. Pojkar kommer att tvingas bli soldater enligt vittnesmål och flickor dubbelbestraffas för att de är flickor precis som det brukar vara i krig.
Unga tyskar på Backamo begick självmord om de kunde, när de förstod vad som var i görningen. De unga flyktingarna i Sverige av idag försöker detsamma och det har också blivit fullbordat i flera fall till sorg och ångest även för många svenskar, som lärt känna dem.
Barn har dessutom skickats iväg från mor och syskon i Sverige av svenska myndigheter. Hur stämmer det med anhörigförening, som annars brukar vara en viktig princip?
.
Vad har hänt med Sverige av idag? Inte trodde jag att det ser lika illa ut i dag av byråkratiska skäl som det var förr i krigstid.
Hur mycket har de svenska insatserna som redan gjorts, kostat till ingen nytta? Hur mycket kostar förvar, avhysning, transport, myndighetspersoners resor och uppehälle?
Hur stort pris betingar sorg hos alla inblandade och berörda?
Hur beräknas bortfall av de ungas möjliga insatser för Sverige?
Idag har vi inte krig. Bara byråkrati, när politiker vägrar se och ta ansvar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar