onsdag 12 juli 2017

Sol, cykel och återanvändning.

"Det börjar brinna i knutarna" ...Har hört av politiker i Sortland kommunestyre att man diskuterat att sätta upp solceller på kommunala bygg. Nu bör man öka upp tempot på den gröna omställningen...."I Brooklyn kan du nu sälja solenergi till dina grannar
I Brooklyn kan du köpa honung från en bybikupa. Du kan köpa sallad som odlas ovanpå en gammal bowlinghall. Och nu kan du köpa solkraft direkt från din grannes tak."

Flera företagsledare skriver att alla, oavsett boendeform, borde få producera egen solel, och enligt en artikel från ATL är förnybar energi även ett vinnande koncept för lantbrukare.

Ta fram en SOLKARTA för Sortland !

Politikerna i Jönköpings kommun har länge jobbat för att få invånarna att cykla till jobbet i stället för att ta bilen, och nu görs ytterligare en satsning. Ett cykelprogram för kommunen ska bidra till att nå upp till kommunens miljömål och förbättra folkhälsan.

– Det är ett idé- och ambitionsprogram om hur vi ska utveckla cyklandet i kommunen. Vi satsar 17 miljoner kronor per år på att bygga nya cykelvägar och det är en tredubbling jämfört med hur det varit tidigare, berättar Anders Samuelsson.

Han märker ett ökat intresse för att cykla. I kommunens projekt om att erbjuda kommunanställda förmånscyklar har responsen varit stor. 17 procent av de anställda har sagt ja till en förmånscykel, vilket anses vara en hög siffra.


Göteborg: Kommunens anställda sparar miljoner och minskar utsläppen
Göteborgs stad har blivit en av de bästa kommunerna på cirkulär ekonomi. Kommunens anställda har sparat miljoner kronor på att byta, dela och återanvända mer. Dessutom har de minskat tonvis med koldioxidutsläpp. Nu ska även stadens maskiner delas.
Fra FORTUM Norges hjemmeside: "Solen har virkelig kraft! Visste du at dersom vi hadde dekket 35 % av Norge med solcellepaneler, ville vi i løpet av et år klart å produsere like mye strøm som hele verden bruker på et år?" - Vindkraftindustrien på Ånstadblåheia gir sikkert en masse penger til Fortum, men er en katastrofe for folk flest på, i Sortland og alle andre, turister med flere.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar