lördag 8 juli 2017

GRÖN FILOSOFI och GRÖN POLITIK.

 ”Vårt råd till partiledningen är enkelt. Det är inte farligt att vara tydlig. Det är i mumlandet som osäkerhet växer. Ta debatten även om opinionen kan kännas tuff. Våga vara miljöpartister”, skriver Henrik Blind, för Miljöpartiet de Gröna i Jokkmokks kommun.

Juli 2013. I Gállok, fem mil väster om Jokkmokk, drabbar poliser samman med miljöaktivister och ortsbor.
Konflikten gäller planerna på att exploatera området för en gruva som skulle slå sönder traktens renskötsel, förstöra lokalbefolkningens möjligheter till jakt, fiske och rekreation, medföra skövling av gammelskog med höga naturvärden och utplåna kulturlämningar.
Miljöpartiet i Jokkmokk hade dock tagit tydlig ställning i gruvfrågan flera år tidigare.
Vi var det enda parti som tog aktiv ställning för de långsiktigt hållbara jobben som hotades, naturen och de tusenåriga kulturlandskapen och tydligt markerade vår plats som den parlamentariska grenen inom den gröna rörelsen.
I kommunvalet 2014 fick vi responsen: Vi ökade från 8,3% till 13,8% och gjorde det tredje bästa kommunresultatet för Miljöpartiet i hela Sverige. Det bästa någonsin för Miljöpartiet i glesbygd och inland. Fantastiskt i det röda Norrbotten.
Frågan om att exploatera naturen i och kring Gállok med en gruva är en fråga långt större än den om ett enstaka gruvhål, även om det i sig är en tillräckligt stor fråga.
Det handlar om grundläggande värderingar, om synen på tillväxt, livskvalitet, klimatet, naturhänsyn, urfolksperspektiv, koloniala strukturer och demokratiska principer.
Bara några mil från det planerade gruvområdet ligger två för hela mänskligheten mycket viktiga områden. Det ena är världsarvet Laponia som utsågs år 1996 av FN-organet UNESCO.
Till grund för världsarvsstatusen ligger inte bara naturvärdena – Laponia blev verklighet tack vare den levande samiska renskötarkulturen och är ett av få världsarv som bebos av ett urfolk.
I nära anslutning till Gállok ligger också Natura 2000-området Jelka-Rimagåbbå som Världsnaturfonden utsett som ett av de vackraste och mest skyddsvärda områdena i Sverige för dess fjällnära skog och sällsynta arter.
Båda de här unika områdena hotas vid en gruvexploatering.
Dessutom har det prospekteringsbolag som nu härjar i Gállok tidigare haft undersökningstillstånd inne i världsarvet, samtidigt som de har ett nu gällande tillstånd inne i Natura 2000-området Jelka-Rimagåbbå, med syftet att kartlägga om det finns brytvärda mineraler där.
Detta visar tydligt på minerallagens brister. Det ska inte vara möjligt att alls prospektera inom naturskyddade områden – inte heller i naturreservat. Idag är det endast nationalparksstatusen som ger ett sådant skydd.
Detta är en av flera förändringar av minerallagen som Miljöpartiet måste driva med kraft på nationell nivå.
Till detta ska en urfolksrätt värd namnet fogas. Det måste vara självklart att Sverige som nation står upp för sitt urfolk samerna och ser till att deras rättigheter respekteras. Sverige får återkommande kritik för sitt sätt att behandla samerna.
Där kan Miljöpartiet göra skillnad med en politik som tar den internationella kritiken på allvar och också åtgärdar de brister som finns.
Ett av många sätt att göra det på, är att samerna får större inflytande över beslutsprocessen som rör exploateringar på traditionella samiska områden.
Mindre konkret men lika viktigt är att våra rikspolitiker i grunden sätter sig in i hur den kraftiga naturresursutvinningen i norr faktiskt påverkar naturen, miljön och livsvillkoren för oss som bor här.
Det vi ser genom det storskaliga skogsbruket, vattenkraftsutbyggnaden, vindkraftsutbyggnaden och gruvexploateringar är en omvandling av landskapet till oigenkännlighet, där gigantiska värden för alltid försvinner.
Vårt råd till partiledningen är enkelt. Det är inte farligt att vara tydlig. Det är i mumlandet som osäkerhet växer.
Ta debatten även om opinionen kan kännas tuff. Våga vara miljöpartister. Stå fast vid grundläggande gröna värderingar.

Det ligger på Miljöpartiets ansvar att ge röst åt kommande generationer och för dem som inte kan tala för sig, miljön och klimatet.
Det är också Miljöpartiets uppgift att vara ett glesbygdsparti. För miljöpolitik och glesbygdspolitik hör ihop.
Vi vill nämligen fortsätta att kunna ta en klunk vatten ur varje bäck när helst andan faller på. Vi vill inte vara tvungna att köpa vårt vatten i plastflaskor.
I en konflikt mellan exploateringar och tillgång till rent vatten så måste lagstiftningen alltid prioritera det rena vattnet.
Vi vill fortsätta vara den plats som lockar människor från hela världen att besöka oss.
Det är kulturen, fjällvärlden, de orörda skogarna och det drickbara vattnet som gör det. För det exklusiva ligger i det orörda.
Ur detta synsätt är Miljöpartiet sprunget. Det är den gröna själen. Så våga vara knallgröna.
---
Fotnot: I kommunalvalet 2014 hade Miljöpartiet sina högsta siffror i Stockholm och Lund (se grafik). Jokkmokk kom 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar