lördag 24 juni 2017

Veckas nyheter.

Svenska nyheter

 

Nya lagens mål: Klimatfrågan ska genomsyra allt

Hädanefter ska politikens samtliga utgiftsområden ta hänsyn till den globala uppvärmningen. Det är ett av målen bakom den nya klimatlag som riksdagen klubbat igenom.
Läs artikeln från SvD
Tips: 100% förnybart ordnar på måndag ett seminarium i Almedalen om klimatlagen och industrins syn på den: Så blir Sverige världens modernaste och grönaste industrination

»Regeringens regler är en mardröm för solenergin«

Debatt: »Ett omöjligt regelverk försvårar möjligheterna för landsting och andra stora aktörer att satsa på solcellsutbyggnad. Regeringen har ingen som helst respekt för skattebetalarnas pengar och saknar ambition för att underlätta en klimatneutral elproduktion«, skriver Paul Lindquist och Gustav Hemming, landstingsråd i Stockholms län.


 

Sol och vind har potential att rädda klimatet

Debatt: »Tillväxten i satsningarna på sol- och vindkraft är imponerande snabb, vilket ger anledning till att se en smula hoppfullt på framtiden. Men ska vi lösa klimat- och utsläppsproblemen måste utvecklingen av sol- och vindtekniken gå upp emot tio gånger snabbare än i dag. Och då tar det ändå 50 till 100 år innan världen är fossilfri«, skriver Christian Azar, professor i energi och miljö, Chalmers.

Tydligare spelregler för vindkraft om kommunal tillstyrkan tas bort

Etablering av vindkraft underlättas och blir mer rättssäker om bestämmelsen om kommunal tillstyrkan tas bort. Det anser Energimyndigheten och Naturvårdsverket, som har haft regeringens uppdrag att se över hur tillståndsprocessen för vindkraft fungerar. Kommunerna kommer ändå att ha inflytande över vindkraftens lokalisering genom miljöprövning och översiktsplanering, bedömer myndigheterna.

 

Regeringen utreder byte till bioflygbränsle

Regeringen vill uppmuntra användandet av biobränslen inom flyget. Därför tillsätter de en utredning för att analysera om det behövs styrmedel, som differentiering av flygplatsavgifter, offentlig upphandling och en kvot- eller reduktionsplikt, för att öka andelen biobränsle och förnybara bränslen.

»Nu blir elbilen ännu grönare«

Debatt: »IVL:s studie om batteritillverkningen ger en korrekt beskrivning av hur situationen var för några år sedan, däremot inte om nuläget eller framtiden. Det är många faktorer som avgör elbilens klimatpåverkan«, skriver Mattias Goldmann, Fores,  m fl i en replik.

Poddtajm: »Vi kan bli världens första fossilfria välfärdsland«

I klimatpodden #39 berättar Mattias Goldmann från Fores om hur Sverige kan spela en ledande roll i den globala omställningen och varför det till och med kan vara en fördel att vi är så små.


 

Utländska nyheter

 

Billig solenergi kan ta kol på den globala kolindustrin 2040

En ny rapport drar slutsatsen att solenergi kommer att vara ett billigare sätt att generera el än kol i de flesta delar av världen år 2021. Den brytpunkten, som förväntas komma mycket tidigare än beräknat, kan utlösa ett marknadskifte som drastiskt kan hämma kolindustrin under de följande årtiondena.

Första ön i Medelhavet att drivas helt på vindkraft och solenergi

Den lilla grekiska ön Tilos, i Dodekanesen där mer kända öar som Kos och Rhodos ingår, är ett banbrytande naturreservat. Den gröna ön ska nu drivas helt på förnybar energi.


 

Vindkraftverk kan hantera energibehovet även de kallaste dagarna

En ny studie från Imperial College i London fann att det finns ett sätt för vindkraftverk att tillgodose energikraven även kalla vinterdagar. Nyckeln är distribution av vindkraften för att dra nytta av högre vindar där och när de uppstår.

 

I höst sjösätts vågkraftverket

Corpowers bojar liknar stora metflöten, men innehåller avancerade tekniska innovationer för att ta vara på energin från vågorna. Snart väntar Orkneyöarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar