söndag 15 januari 2017

På rätt väg.......

Året var 2014
Kina minskade under år 2014 elproduktionen med fossila bränslen med nästan 30 TWh och ökade elproduktionen från förnybar energi med över 200 TWh. Kina var ett av de få länder där kärnkraften ökade, den ökade dock inte med lika många TWh s
om vindkraften. Ökningen av solel var ungefär densamma som ökningen av kärnkraftsel.
Japan hade sitt första kalenderår sedan 1965 utan någon elproduktion med kärnkraft (pga Fukushima). Trots detta kunde Japan minska sin import av fossil energi och sina koldioxidutsläpp - tack vare att solelen ökade dramatiskt.
Tyskland slog rekord i el-export samtidigt som man minskade elproduktionen med kärnkraft, stenkol, brunkol och fossil gas. Varför? Jo, elproduktionen med vind, sol och biobränslen ökade. Utbyggnaden av vindkraft var större än något tidigare år.
I USA ökade den förnybara el-produktionskapaciteten över 30 gånger mer än kärnkraft, kol- och oljebaserad elproduktion tillsammans.
Fortsatt snabb utveckling är oundviklig eftersom den industriella utvecklingen av förnybar energi fortsätter att sänka kostnaderna ju mer man bygger ut.
På samma sätt har andra lärt sig att vindkraft är det billigaste sättet att producera el. I Portugal sade man att vindkraft är en tredjedel billigare än ny kolkraft. Danska energistyrelsen beskrev sommaren 2014 att ny vindkraft var ungefär halva priset av ny gas- och kol-el.
Flera inom forskarvärlden och finansinstitutionerna har under många år följt utvecklingen och vetat vad som var på väg att hända. Men förvånansvärt många har förnekat verkligheten, och en mer destruktiv grupp spridit förvirrande information. Men de kan inte stoppa den globala utvecklingen. Däremot kan de fördröja den i företag och länder. En oinformerad allmänhet i dessa länder drabbas ekonomiskt.
När befolkningen inte förstår vad som sker kan statliga aktörer eller pensionsfonder betala överpriser för värdelösa gamla energianläggningar. Så kunde Vattenfall köpa kärn- och fossilkraftverk för mer än 10 000 kronor per svensk.
När befolkningen inte förstår att kärnkraftverken snart är värdelösa kan ägarna komma undan utan att ha avsatt pengar för rivning och avfallshantering före konkursen, och lämna kostnaderna till skattebetalarna.
Minst lika viktigt är att de länder som förstår den nya teknikens möjligheter får lägre kostnader för sin energiförsörjning, och därmed en både snabbare och mindre destruktiv ekonomisk utveckling.
Källa: Tomas Kåberger

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar