lördag 7 januari 2017

Bevare vår unike natur for fremtiden.

Debatt / leserinnlegg Fra Mika Gaunitz Renard
Ødeleggelsen av fjellverden vår må stoppes.
Planleggingen av en vindkraftindustri i vår nære fjellverden er i full gang. Et multinasjonalt storkonsern ( Fortum ), ser muligheter å gjøre økonomisk gevinst på denne måte. De har tilgang til den kapital som trengs for å realisere denne ødeleggelse. Noe som de lokale energiforetakene ikke har klart. Fortum kan sikkert på sikt "plukke ut" penger gjennom denne naturødeleggelse.
Men idag går utviklingen av ny teknikk innenfor fornybar energi lynhurtig og de planlagte storskalige industrianleggene i vår fjellverden er allerede gammeldags teknikk. Lønnsommhet i slike prosjekt er per idag dårlig eller ikke eksisterende. Men med forskjellige støtteordninger, avskrivninger og andre metoder kan man tydligvis presse penger ur stein.
Siterer SveinUlf Vågene som nylig skrev dette i Stavanger Aftenblad: "De fleste norske vindkraftverk plasseres i vakre, urørte, fjell og heier hvor labyrinter av brede veier må bygges for å sette opp turbinene. Resultatet er at sårbar natur raseres med dype utsprengte veiskjæringer og store massefyllinger. Arrene etter disse naturødeleggelsene kan ikke viskes ut og vil prege norske fjellandskap i tusener av år etter at vindkraften er henvist til kirkegården for feilslått norsk klimapolitikk. Dette i motsetning til de fleste andre land hvor vindkraftverkene står i kultur- og jordbrukslandskap. Der er det i de fleste tilfeller enkelt å dekke over sårene med jord når vindkraften er ferdig."
Vi bør satse alt vi har på å bevare vår verdensunike natur til gagn for oss sjøl og turister fra all verdens kroker og kriker i all fremtid. Vi kan skape flere jobber i vår lokale turistnæring, der flere lokale foretak kan gi velstand og arbeid til folk, by og kommune. Vår natur øker i verdi for hver dag vi ikke utnytter den for kortsiktig gevinst. Framtiden for regionen vår er å satse helhjertet på næringer som er langsiktig holdbare, som urørt natur, verdens frieste og friskeste fisk fra havet, nordlys, kvalsafari, samisk kultur, vinterlandskap og vintersport og lokal matkultur. Sikkert kommer også nye idéer fra nye næringsdrivende til å skape nye virksomheter fremover.
Industrialiseringen av vår fjellverden er en blindvei.
Med gode politikere burde dette kunne stoppes.
Kommunestyret i Sortland bør med rungende majoritet si NEI til den planlagte vindkraftindustrien på Ånstadblåheia. Har hørt att Ap-politikere vil selge ut vår natur. Og at Sp vraker en lokal saubonde for multinasjonale storkonserners beste. Lurer på om dette er disse partiernes oppriktige mening ? Æ visste ikke at f.eks. Ap hadde skrevet i sitt politiske program at de ville støtte utenlandsk storkapital som utnytter og ødelegger vår vesterålske natur, for egen privat økonomisk vinning.
Mika Gaunitz Renard.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar