torsdag 4 augusti 2016

Rune Celvinsson:

"Jag tror att politiken egentligen är kraftlös när det gäller att göra det som behövs för att snabbt minska utsläppen av växthusgaser. Det är inget som de känner är viktigt. Det är snarare besvärligt för om ena blocket beslutar om viktiga och nödvändiga åtgärder för att rädda klimatet så blir folk arga för då drabbar det dom. Det är bara det att om andra blocket också vill och måste ta viktiga och nödvändiga beslut så kan ju blocken gå ihop och ta beslut tillsammans. Men det är långt till det. Jag frågade Karl-Petter Torvaldsson i Almedalen att man kanske skulle ha en samlingsregering pga klimatkrisen, men ha föredrog överenskommelser.
Temperaturstigningen och ökningen av växthusgaser går snabbare än vad forskarna trodde. De stora och i det närmaste okontrollerbara skogsbränderna i Kalifornien och Sibirien släpper ut mycket koldioxid när skogen brinner. Från Sibirien rapporterar man att tundran också brinner. Det innebär att stora mängder metan släpps ut när tundran smälter och metan är ju en av de kraftigaste växthusgaserna!!
Vi eldar upp bensin och diesel i våra bilar och flygfotogen i våra flygplan och vi har väldigt svårt att få oss till att ändra på detta beteende.
MEN, det som vi har som trumf i klimatspelet är solceller och vindkraftverk!! Särskilt solcellerna har blivit mycket billigare och det skulle passa bra om Vattenfall byggde stora solcellsparker! Lagringen av energi som tidigare var ett problem har man nu hittar flera olika lösningar på!
Tyvärr har regeringen beslutat om att man skall införa elskatt på större anläggningar. Här startas snart en namninsamling! (Se FB-sidan "vi som jobbar med klimatet")
Nu är inte Sverige först med sol och vind men det gäller för oss att snabba på utvecklingen!!
Ett problem är bilarna. Folk i de äldre åldrarna såg bilen en frihetssymbol. Min far var ett lysande exempel. Varje sommar åkte vi upp till Norrland med bilen, en FIAT av 55 års modell.
Mitt förhållande till bilen har varit mycket ambivalent, men ny åker jag kollektivt istället!
Det som nu behövs är att vi sätter ett slutdatum i kalendern
att det blir förbjudet att sälja nya fossila bilar!
Jag tror att de nya bilarna blir eldrivna bilar. De är kanske ännu dyra i inköp men är billiga i drift!
Det behövs utveckling på många andra områden. Tåget kan ge flyget motstånd vid inrikes transport! Nattågen måste utvecklas! Kollektivtrafik och gång-och cykeltrafik likaså! Mm
Vår konsumtion av olika varor skapar växthusgaser. Dessa kunde minskas
till en tiondel! Tänk vår otroliga konsumtion och inköp vid stormarknader!
Vi vanliga medborgare måste engagera oss för klimatet. Vi måste lära och sedan gå med i klimatföreningar. Det finns många!
Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Jordens vänner
Fossil free, 350, PUSH, klimataktion, klimatsverige mm mm
Jag själv håller på att skapa Klimatpoolen. Vi tänker oss att skapa en klimatpoolen i varje kommun. Det första är att inventera utsläppen och sedan agera för att nolla dem.
Press och media är ett sorgligt kapitel! Många saker som händer inom klimatet borde det skrivas mer om, men jag tror att det har psykologiska orsaker!
Vi såg ett bra exempel på aktioner när Vattenfalls kolgruvor i östra Tyskland stängdes under någon dag av samverkande ungdomar från många håll i Europa med hjälp av icke-vålds aktioner. Det som behövs idag är stora aktioner mot kol, olja och naturgas! Och aktioner för sol och vind!!
I Helsingborg har vi skrivit ett mail till ledande lokala politiker om att de kunde anordna en medborgardialog om klimatet!
Det kunde man göra vad gäller riket också!
MEN, en skuggregering skulle kunna bli en grej! Om vi samlade ett antal personer och gav dem samma uppdrag som regeringsledamöterna har. Och en statssekreterare till varje minister!!
Vi skulle då besitta en kunskap som skulle vara större då det gäller klimatet än Sveriges regering!!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar