torsdag 29 oktober 2020

Svar Till Jimmy Jansson i Eskilstuna.

Per-Owe Albinsson, svar till Jimmy Jansson i Eskilstuna:

Bäste Jimmy Jansson!


Jag utgår ifrån att du väl känner till den svenska språklagen av den första juli 2009 (alltså elva och ett halvt år gammal i skrivande stund) och som lagstadgade det svenska språket som officiellt huvudspråk i Sverige.

Som det ska svenskan vara landets gemensamma språk och språket ska kunna användas inom alla samhällsområden. Vidare har skattefinansierad verksamhet, d v s skolor etc ett s ä r s k i l t ansvar för att det svenska språket används och utvecklas.

Mot bakgrund av ovanstående undrar jag hur du som högst ansvarige politiker i Eskilstuna kommun ser på svenska språkets ställning samt framtid som samhällsbärande språk Eskilstuna kommun men även i samhället i stort?

I Eskilstuna har "Internationella" (enligt min mening är de inte alls internationella då det endast är engelska språket och anglosaxiska traditioner som de trycker mycket hårt på) engelska skolan verkat sedan 2006 och är idag Sveriges största enskilda grundskola. Den aktiebolagsdrivna och av amerikanskt riskkapital ägda skolan ska nu byggas ut med allt vad det innebär.

Det finns forskning som tydligt visar att friskolor och med Ies i spetsen sätter glädjebetyg och bidrar till ökar segregation av elever. Med sina köer lockar se till sig lätta elever och dumpar därmed indirekt över mer resurskrävande elever till framförallt kommunala skolor.

Det har också visat sig att elevernas engelska inte blir så mycket bättre vid dessa skolor och att dessutom 
,och vad värre är, att kunskaperna i svenska blir sämre. Vidare att de faktiska ämneskunskaper tenderar att bli sämre. En trippel förlust alltså!

De kommunala skolorna dräneras vidare på ekonomiska resurser genom det skeva ersättningssystemet och tvingas inte sällan läggas ned. En ond cirkel har sats igång!

Dessutom är nu, likaledes amerikanska Amazon på väg till den kommun som du basar över med ett ytterligare tilltagande och massivt inflöde av engelska/amerikanska.

Eskilstuna är en gammal industri- ovh S-kommun som idag, liksom Sverige i övrigt, har stora utmaningar gällande integration och att lära nyanlända svenska.

Hur ska detta gå med detta med all denna engelska som ni politiker släpper in?

INGET ANNAT LAND har ett skolsystem likt det svenska, där akiebolagsdrivna och börsnoterade (inte sällan utlandsägda) skolor tillåts att bedriva undervisning i upp till 50% av tiden i grundskolan och i upp till 90 (!) % av tiden i gymnasiet på främmande språk. Engelska är dessutom ett i Sverige fullkomligt icke-officiellt språk.
Allt är dessutom skattefinansierat via skolpengen!

Gymnasieeleverna vid dylika språkbytesskolor kan i praktiken sägas läsa sitt modersmål som hemspråksundervisning - i sitt hemland!

Med nuvarande skolsystem riskerar Sverige att bli det första land i världen där samtliga medborgare skattevägen tvingas vara med och finansiera en degradering av det inhemska språket till förmån för ett gammalt kolonialspråk som redan har tvingats på samt har utraderat så många andra språk och därmed även kulturer världen runt genom århundradena.

Vad Sverige nu behöver är framsynta politiker i såväl kommuner (det vill säga du och dina 289 kollegor( samt på riksnivå (regering + 349 riksdagsledamöter) som verkligen står upp för det svenska språket som samhällsbärande språk. Vad jag kan förstå är svenskan även ditt modersmål. Vad vill och avser du att göra, Jimmy?

Om inte vi själva står upp för vårt språk, så vem ska då göra det?

Tacksam för snarast möjliga återkoppling.

Med vänliga hälsningar 

Per-Owe Albinsson 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar