torsdag 26 mars 2020

Norsk landbruk trenger ikke bare justering, det trengs et systemskifte, sier René.


På Nøisomhed Gård - Biodynamisk Landbruk i Vesterålen driver René Cortis småskala grønnsaksproduksjon, og har villsau, noen kyr, og fokus på biologisk mangfold, gamle slåtteenger og beiting. René forteller at alle friske og at de håper de holder seg slik; han må drive gården og kona er overlege i indremedisin på lokalsykehuset. René selger alt fra gården i direktesalg til forbrukere, men også til restauranter der det er fullt stopp i drift. Heldigvis er alt av produkter solgt og han håper det blir økt etterspørsel når de starter med salg igjen i juli.
René håper at koronakrisen blir en «eye opener» for å se nødvendigheten av lokalprodusert mat på lokale ressurser.
– I Klassekampen 19. mars var det artikkel om en mulig krise i norsk landbruk dersom fôrimporten skulle stoppe opp som en følge av koronakrisen. Her siteres en Nibio-rapport fra 2014, som slår fast at stopp av fôrimport ville føre til følgende reduksjon: Full stans i kyllingproduksjon, 70 prosent i svineproduksjon og 20 prosent i små- og storfekjøtt, melk og egg. Samtidig vil tilgangen til matkorn til norske forbrukere reduseres med 61 prosent. Dette er ekstremt, mener han.
– Og da har vi ikke sett på reduksjon av import av frukt og grønt samt utfordringer innenfor norsk grøntproduksjon grunnet redusert tilgang til utenlandsk arbeidskraft. Hva med produksjon av kunstgjødsel som mesteparten av landbruket er avhengig av? At norsk landbruk er ekstremt sårbart og selvforsyningsgraden ligger kun i underkant av 40 prosent har blitt varslet om lenge, men nå vil vi sannsynlig kjenne det på kroppen og i magen. Norsk landbruk trenger ikke bare justering, det trengs et systemskifte, sier René.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar