måndag 23 mars 2020

Når skal vi lere oss ? "When will we ever learn."

Nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne, Arild Hermstad, advarer mot å legge bort klimapolitikken på grunn av coronakrisen.

– Dette er en tragedie for fryktelig mange mennesker. Samtidig må man bestemme seg for å bruke den krisen som en mulighet til å faktisk tenke nytt. Det er mange gode grunner til å la være å gjenopprette økonomien som den var. Den viktigste er klimaendringene, som er en like akutt krise, men som ikke behandles akutt fordi man tror man har god tid, sier Hermstad til ABC Nyheter.

Etter at finanskrisen rammet i 2008, gikk de globale utslippene ned med 1,2 prosent. Da myndigheter verden over sprøytet inn penger for å få økonomien opp igjen, økte imidlertid de globale utslippene med over 5 prosent i 2010. Flere klimaforskere frykter at det samme vil skje igjen etter denne krisen. Det gjør også Arild Hermstad.

Krisepakken etter finanskrisen gikk veldig mye ut på å reetablere en ikke-bærekraftig økonomi. Det var en tapt mulighet. Jeg tror dessverre det er veldig lett for politikere å prøve å reetablere det som har vært. Det er de som har de sterkeste stemmene i kampen om ressursene, sier han.

Han viser til oljeindustrien og luftfarten som eksempler på etablerte industrier som har sterk innflytelse.– De er på politikerne med én gang for å få masse milliarder i særtilskudd til sine bransjer. Det bør være omstilling som gjelder. Staten bør sette utslippskriterier for krisestøtte. Man kan ikke legge bort klimapolitikken i en så viktig stund. Derfor er vi mot å fjerne CO2-avgiften midlertidig for eksempel.– Samtidig viser denne krisen at lokalsamfunnet er ekstremt viktig for folk. Jeg tror at også de korte hverdagsreisene er viktige å prioritere. Skal man bruke mer offentlige skattepenger på investeringer, må det handle om å gjøre tiltak som kutter utslipp. Pengene bør kanaliseres til kollektivtransport, sykkelveier og gangtiltak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar