lördag 9 februari 2019

Birger Schlaug:



Den fråga vi bör utgå ifrån är egentligen mycket enkel: Är det ekonomisk tillväxt som gett oss allt det goda vi strävat efter – skola, sjukvård, bostäder, mat på bordet och materiellt goda förhållanden - eller är det människors strävan efter allt detta goda som också gett oss ekonomisk tillväxt?
Svaret på frågan är förstås – om det är nog de flesta egentligen överens – att det är människans strävan efter bättre liv som medfört att vi också fått ekonomisk tillväxt. Mor- och farföräldrar frågade sig knappast hur BNP skulle växa utan hur deras och deras barns liv skulle bli bättre. Detta bättre liv skapades och gick hand i hand med ekonomisk tillväxt. I vårt tidevarv är situationen en annan. Därför ska vi fråga oss: Vad är bättre liv? Istället för "hur får vi mer ekonomisk tillväxt".
När ska någon av dagens - eller morgondagens - ledande politiker våga ta i den frågan? Den här artikeln var ett svar på Per Bolunds tes om att vi måste få andra sätt att mäta välfärd på än BNP. Men det är ju inte det som är den avgörande frågan: den är istället hur vi tar oss ur det systemtänkande som gjort oss beroende av ständig ekonomisk tillväxt. Som till råga på allt sker med lånade pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar