måndag 29 maj 2017

SAMÅKNING = LOGISTIK.

Varenda studie som görs visar att det är enkelt och att många tycker om tanken, men när det väl gäller är det lite större motstånd. Med appen hoppas vi göra det mer tillgängligt och enkelt och fånga upp de mer spontana infallen, säger Karin Ryberg som jobbar för Hållbart resande väst som är en del av Västra Götalandsregionen.
Appen utvecklas i samarbete med Skjutsgruppen som startade en hemsida för tio år sedan för att underlätta för människor att ge och få skjuts. Idag har den ideella rörelsen 70 000 deltagare över hela landet.
– De har skett en stor förändring i inställningen sedan dess. Då var det många som sa att det var omöjligt, att ingen ville samåka. Men det visade sig att många var intresserade på grund av miljö- och ekonomiska skäl. Och folk stannade kvar och byggde sociala kontakter och idag sätter vi oss sida vid sida, axel mot axel varje dag, säger Mattias Jägerskog, grundare av Skjutsgruppen.
Genom appen, som ska vara klar före årsskiftet, ska man enkelt kunna skriva in vilken sträcka man ska köra eller vill åka. Rör det sig om återkommande resor startar man en grupp. Tack vare ett samarbete med Samtrafiken visas även all kollektivtrafik som kör den aktuella sträckan. Och en viktig ingrediens är att varken föreningen eller deltagarna ska göra någon vinst på resorna.
– Antingen så delar vi lika på kostnaden eller så bjuder vi varandra. Vänner tjänar inte pengar på vänner. Hela grejen bygger på att vi hänger ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar