torsdag 6 april 2017

Man jobbar på i flera kommuner för att främja cyklande.

Politikerna i Jönköpings kommun har länge jobbat för att få invånarna att cykla till jobbet i stället för att ta bilen, och nu görs ytterligare en satsning. Ett cykelprogram för kommunen ska bidra till att nå upp till kommunens miljömål och förbättra folkhälsan.
– Det är ett idé- och ambitionsprogram om hur vi ska utveckla cyklandet i kommunen. Vi satsar 17 miljoner kronor per år på att bygga nya cykelvägar och det är en tredubbling jämfört med hur det varit tidigare, berättar Anders Samuelsson.
Han märker ett ökat intresse för att cykla. I kommunens projekt om att erbjuda kommunanställda förmånscyklar har responsen varit stor. 17 procent av de anställda har sagt ja till en förmånscykel, vilket anses vara en hög siffra.
– På sikt är det viktigt att fler cyklar. Jönköping är en av de kommuner som är mest framåt i landet på cykelsidan. Vi har en hög försäljning av elcyklar, vilket gör att vårt handikapp med alla backar i kommunen delvis kan tas bort, säger Anders Samuelsson.
Han menar att det är viktigt att få fler att cykla till jobbet ur flera aspekter. Dels handlar det om att minska biltrafiken. Dessutom får den som cyklar gratis motion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar