onsdag 18 maj 2016

"Locka intressenter till Bjuv."

C-G Pernbring: Angående artikeln ”Ny giv för att locka investerare till Bjuv”. NST/HD den 9 april.

"Ack ja, alla dessa engelska namn i Sverige idag. I samband med den beklagliga förestående nedläggningen av Findus, får Bjuv en samordnare som ska locka
företag och investerare till kommunen.

I en HD-intervju med Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, på Ekonomisidan, framkommer det att ett utvecklingscentrum ska bildas. Namnet på detta centrum blir ”Food valley of Bjuv”. Givetvis på engelska! Det är bara ytterligare ett typiskt engelskt ”slentriannamn” i Sverige idag.

Varför inte ett trevligt svenskt namn eller en fiffig förkortning i stället? Findus är ju ett väldigt bra namn. Varför då inte ha ett lika bra namn på utvecklingscentrum? Kanske kan man hitta ett passande, gångbart internationellt namn på latin? Lite fantasi skadar inte. Dessutom borde Bjuvsborna vara trötta på ordet ”food” i dessa sammanhang.

Ordet förekommer ju i namnet på det engelska investmentbolag Nomad foods, som nu vill lägga ner verksamheten. En fundering: Ligger Bjuv verkligen i en dal/dalgång?

Det är beklagligt att den så kallade engelska sjukan i svenskan breder ut sig mer och mer. Den verkar vara väldigt smittosam. Ibland blir det bara löjligt och fånigt.

Ser fram emot lite mer fantasi vid namngivning av företag och verksamheter i framtiden. Lite finess, tack!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar