onsdag 5 november 2014

Kunstnerne får eget Galleri på Sortland

Pusser opp Kunstnerhuset

SORTLAND: Det ligger an til at Kulturfabrikken KF vil drive Kustnerhuset videre, mot at kunsterne blant annet påtar seg en del av oppussinga. Denne uka satte de i gang med dugnaden.
Bjørn Elvenes (f.v.), Ivar Mallaug, Elin Rindahl Steiro, Mika Gaunitz Renard, Siv Johansen, Ingunn Reinsnes Moen og Dick Monshouwer er i gang med å svinge malerkostene i Kunstnerhuset.
Opprinnelig hadde Sortland kommune tenkt å selge Kunstnerhuset på det åpne markedet, som en del av finansieringa av Kulturfabrikken. Dette vakte protester i kunstnermiljøet, som hadde ønske om å bevare huset som en viktig kulturarena.
Langvarig prosess
Det har tatt tid å komme fram til ei løsning for Kunstnerhuset. Kulturfabrikken KF har stilt seg noe motvillig til å ta på seg drifta av huset, på grunn av et stort vedlikeholdsetterslep.
Ifølge kunstner Elin Rindahl Steiro, er man nå kommet til en felles forståelse om ei løsning, der kunstnerne selv bidrar til innvendig vedlikehold og i drifta. Enn så lenge er det ikke inngått noen formell avtale mellom det kommunale foretaket og kunstnergruppa.
Det er Kunstnerhuset AS som er ansvarlig for drifta av huset i dag. Dette er et aksjeselskap som igjen eies 100 prosent av Sortland kommune.
– Vi er lykkelig for at kommunen nå endelig ser ut til å ha bestemt seg. Og at det kommunale foretaket har ønske om å drive Kunstnerhuset videre, sier Steiro.
Skal tilby overnatting
Forutsetninga er at kunstnerne nå bidrar til å minimere vedlikeholdskostnadene så mye som mulig, og også bidrar videre i drifta.
– Vi tar den innvendige overflatebehandlinga, samt at vi har fått sponset inventar til rommene som skal kunne leies ut til de som er gjester hos Kulturfabrikken KF, sier Steiro.
De to gjesterommene skal bli et attraktivt alternativ til hotell for kulturarbeidere på besøk, som også kan gi tiltrengte inntekter til Kunstnerhuset.
I huset er det også flere verksteder, to av dem er fortsatt ledige, som kunstnere kan leie for å ta del i et fellesskap.
– Hyggelig å være med
Det var sju kunstnere som stilte opp på dugnad mandag denne uka. Dick Monshouwer hadde ingenting imot å svinge malerkosten på en litt annen måte enn til daglig.
– Det er bare hyggelig å være med på dette. Jeg synes det er viktig at vi får beholde huset til kulturformål, og så får vi sosial omgang med kunstnerkolleger, sier Monshouwer, som holder til i Risøyhamn med eget galleri.
Flere av kunstnerne har et nært forhold til Kunstnerhuset.
– Jeg har selv sittet i styret for huset i 15 år, og jeg har vært med og hatt utstillinger her. Det er veldig fint at kommunen ­fortsetter å satse videre på dette. Jeg tror at et kunstnerstyrt hus som dette også bidrar til et mer levende sentrum, sier keramikk-kunstner Ivar Mallaug, som holder til på Rise.
Utstilling 15. november
Det er mest innvendig maling kunstnerne kommer til å ta seg av. Mer omfattende ting, som rørarbeid, el-arbeid og taktekking blir kommunens oppgave å ordne.
Elin Rindahl Steiro håper at den innvendige oppussingsdugnaden er ferdig innen utgangen av januar. Men allerede 15. november vil de åpne den første utstillinga i Kunstnerhuset etter oppussinga, og da må galleriet være klart. Derfor skal dette rommet tas først.
– Vi ønsker at galleriet i huset skal ha fast åpningstid én til to dager i uka, der publikum også får møte kunstnerne. Deler av inntektene av det vi selger i forbindelse med utstillinger tenker vi skal gå til drifta av huset. Dermed vil det være snakk om dugnad, der alle bidrar, også i fortsettelsen, sier Steiro.
– Det er helt fantastisk at vi får ha et møtested som er vårt. At vi kan treffes her ulike sammenhenger. Det føles godt å løfte i lag, legger hun til.
– Trengs fortsatt noen avklaringer
Flere spørsmål må fortsatt besvares for den endelige løsninga for Kunstnerhusets framtid er i boks, presiserer Mona Dahl.
Dahl har vært knyttet opp mot Kunstnerhuset i alle år, blant annet som sekretær og en slags daglig leder. I dag jobber hun som assisterende direktør i Kulturfabrikken.
Vedtaket
Styret i Kulturfabrikken KF gjorde følgende vedtak om Kunstnerhuset i møtet i september:
«Styret ser veldig positivt på det engasjementet som er vist i kunstnergruppen. Styret ser det som en funksjonell løsning at booking og drift av Kunstnerhuset er underlagt Kulturfabrikken og ses i sammenheng med driften av Galleriet. Det forutsettes at kunstnergruppen setter en fast organisering av sitt engasjement i Kunstnerhuset og at det klargjøres hvilket vedlikehold kunstnergruppen skal ivareta i bygget.»
– KF-et har fått spørsmål om å ta ansvaret for drifta, men dette forutsetter at kunstnerne er sterkt delaktig i den. Det skal utarbeides en avtale med bakgrunn i dette. Politisk behandling av saken vil også være nødvendig, sier Dahl.
Framtidig eier?
Styret forutsatte videre at eierskap og større vedlikeholdsbehov av bygget fortsatt ligger hos eier Kunstnerhuset AS.
Mona Dahl sier likevel at det trengs ei avklaring rundt hvem som på sikt skal stå som eier av Kunstnerhuset.
Hun er glad for det store engasjementet som kunstnerne viser.
– Uten dem hadde det ikke vært liv laga å videreføre drifra som tenkt. Nå har vi fått en god start på prosessen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar