söndag 1 november 2020

Petter Farstad:

 Muhammed-dugnaden brer seg i Norge skriver Hege Storhaug i den statstøttede rasistbloggen HRS (Human rights service), som i disse dager publiserer fotografier av karikatur-tegninger som ytre høyre patrioter har publisert rundt omkring på offentlige steder i Norge.

Denne lugubre nettbloggen til HRS er mest kjent for å motta millioner i statstøtte for å ha mistenkeliggjort innvandrere og noen av verdens mest sårbare mennesker på flukt i en årrekke. De er så blindet i sitt hat til mennesker med en annen hudfarge at de ikke evner å skille en muslim fra en radikalisert terrorist.
Det er ikke første gang HRS med aktivistene Hege Storhaug og Rita Karlsen i spissen står i bresjen med å krenke andre mennesker. For en tid tilbake oppfordret de sine lesere til å ta bilder av muslimer på gata å sende inn for å dokumentere den påståtte kulturelle revolusjonen i Norge. De har også sammenliknet hijab med både SS-uniformer og Ku Klux Klan hetter.
For HRS' del, vinner de kanskje tilhengere blant de som "ikke helt vet hva de skal tro om muslimer." For mange nordmenn har liten kjennskap til islam. Dette er noe som også Listhaug høster tilhørere og store overskrifter på ved å bruke og misbruke i sine velkjente og nederdrektige former for retorikk; slik styrer hun og hennes likemenn media og får "spredt budskapet." Det er knapt noen hemmelighet at overskrifter som dette er "god business" for mediebransjen.
La det være helt klart, det ligger innenfor ytringsfriheten å trykke satiriske tegninger og kritisere religion. Så kommer spørsmålet om hva som er klokt å gjøre. Jeg tror man må se hva en gjør i møte med menneskers tro og i hvilken grad man møter mennesker med manglende respekt.
Respekt er et vidt begrep, særlig på tvers av kulturer og landegrenser. Det har jeg skjønt. Tidligere var det viktig, også i det norske samfunn, men nå for tiden dukker begrepet "respekt" sjelden opp i det norske vokabular. Vi skal "respektere" andre mennesker, men hva innebærer dette egentlig? Det jeg husker best fra min egen oppdragende mor og far, men også mine besteforeldre, er "Du skal respektere dine foreldre/besteforeldre/voksne folk", men også "du skal respektere andres tro."
Folk har forskjellige kulturer og religioner. Hvorfor må man på død og liv publisere disse karikaturene for å såre og provosere? Det vitner om dårlig oppdragelse og mangelfull respekt, spør du meg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar