lördag 4 juli 2020

Giftige lekeplasser.

Sannes har nå bedt kommunedirektøren om en oversikt over bruken av plastdekker i skoler og barnehager i Sortland kommune.
Hun er bekymret for at ungene i Sortland kan bli utsatt for farlige miljøgifter, og viser til en ny undersøkelse som Naturvernforbundet har fått utført, sammen med Forbrukerrådet og Norsk institutt for luftforskning (NILU).
– Farlig avfall
– Den viser at plastdekker brukt i barnehager, skoler og lekeplasser inneholder miljøgifter som kan skade både helse og miljø. Det ble identifisert over 110 kjemiske forbindelser utover selve plast- og gummimaterialet. Det er funnet miljøgifter som klorparafiner, tungmetaller, tjærestoffer, ftalater og fosfororgainiske flammehemmere, sier Sannes.
Det ble funnet opptil ni milligram klorparafiner per gram i plastdekkene. Det er like mye som i farlig avfall, ifølge Sannes.
– Når disse plastdekkene skal deponeres, må de behandles som farlig avfall. Da sier det seg selv at vi ikke kan bruke slike materialer som underlag i barns lekeområder på idrettsbaner og andre uterom, slår hun fast.
– Gjelder hele landet
Sannes har også bedt kommunedirektøren om en vurdering av bruken av plastdekkene i Sortland, sett i lys av den nye rapporten.
– Det er tatt prøver av falldekker i barnehager og lekeplasser på ni steder på Østlandet. Det er ingen grunn til å tro at dette ikke gjelder i hele landet.
– Jeg er kjempebekymret. Tungmetaller, klorparafiner og tjærestoffer er ikke noe vi ønsker at ungene våre skal utsettes for. Vi husker alle de kreosotholdige rundstokkene som ble brukt på lekeplasser tidligere. Nå er det viktig at vi er føre-var i kommunen vår, når det kommer til helseskadelige plastdekker, sier Sannes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar