tisdag 7 maj 2019

Naturen kan inte vänta.

Upp till en miljon arter riskerar att försvinna de kommande decennierna. En miljon. En alldeles ofattbar siffra. På grund av oss människor.
Idag har den stora rapporten från FN:s expertpanel för biologisk mångfald tagit stor plats i nyheterna. Markanvändning, exploatering och klimatförändringar beskrivs vara de största skälen till den redan pågående artutrotningen. En miljökatastrof som behöver tas på lika stort allvar som klimatförändringarna. ”Själva livsväven på jorden håller på att trasas sönder”, säger en kommentator ikväll i Rapport och jag blir helt bestört.
Det handlar om mänsklighetens livsbetingelser på den här planeten. Det handlar om hälsa, ekonomi, matsäkerhet. Men det handlar också - och framförallt - om moral och etik. Vilken rätt tar vi oss att utrota andra arter? Varför agerar vi inte, när det finns lösningar?
I helgen presenterade Miljöpartiets Isabella Lövin och Pär Holmgren en storsatsning för biologisk mångfald som vi vill driva i EU kommande mandatperiod. Flera åtgärder finns också i Januariavtalet. Mycket behöver göras - nationellt och internationellt. Alla måste bidra. Det enda vi vet säkert är att snart är det för sent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar