måndag 27 februari 2017

Ragnar Jönsson, Klimatnyheter, Fäjsbok.

I Göteborg pågår nu en veritabel byggboom. Staden letar med ljus och lykta efter byggbar mark. I denna rusch ryker tyvärr träd, grönområden och orörd natur med, utan att boende och medborgare hinner blinka eller ens reflektera över vad som händer.
Kanske dags att sjunga följande lilla sång?
"Tillväxt råder. Tyst det är i huset. Tyst i huset.
Dripp dropp. Dripp dropp. Isen smälter ned nu. Grönland tinar."
Nordens högsta hus skall byggas på norra älvstranden. Linbana ska dras över älven. Järnvägen ska grävas ner i tunnlar. Det populära natur- och rekreationsområdet Härlanda Tjärn ska naggas i kanten. En liten orörd skog i Kålltorp ska mer eller mindre sprängas bort. En ny vägtunnel dras under älven. Nya höghus ska byggas vid centralstationen.
Mycket ska helst vara klart till Göteborgs fyrahundraårsjubileum. Då ska det firas. Liseberg konkurerar nu inte med Köpenhamns Tivoli, utan med Disneyland. En ny app ska få asiater att flyga in till det nya leklandet.
Samtidigt finns en annan verklighet. Den handlar om människans påverkan på planeten. Den handlar om massutrotning av arter. Den handlar om att isen smälter på Grönland och att havet håller på att stiga.
Som bekant ligger Göteborg vid havet. Har Göteborgs politiker glömt bort detta faktum mitt i byggboomen? Bygger man portar mot havet? Hur länge räcker de till i så fall? Om portarna stängs under längre tid, fylls det på med vatten från älvhållet. Då pumpar man ut vattnet över portarna? Eller hur är det tänkt?
I annat fall riskerar järnväg, tunnlar, spårväg, vägar och annat att svämmas över, när extremvädret sätter in. Högvatten, lågtryck, orkaner och regnoväder samtidigt, på en och samma gång, riskerar att drabba Göteborg, mer och mer ju längre tiden går och ju mer uppvärmningen av planeten tillåts fortgå. Framtiden ser inte riktigt så ljus ut som göteborgspolitikerna ger sken av.
Man kanske ska sjunga sången:
"Vem kan man lita, lita, lita på...".
Hur väl uppfyller Göteborg sina miljö- och klimatmål? Hur fossilfri är trafiken? Hur går det med planerna på en ny gasterminal, för fossil gas? Hur mycket driver leklandet på inflygningen av turister till de nya stora höga hotellen? Hur många ton släpper göteborgaren ut, per person och år, mätt enligt konsumtionsmetoden? Zero impact?
Någon gång smälter hela Grönland. Det kan vi nog lita på. Frågan är bara när? Och om vi är förberedda?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar