onsdag 12 februari 2014

SOLEN LYSER

Under överinseende av den indiska industriministern och ministern för förnybar energi undertecknade sex indiska industriledare en avsiktsförklaring att bygga världens största solkraftverk, skriver Bharat Heavy Electricals i ett pressmeddelande.
Det ska byggas i närheten av saltvattensjön Sambhar i den nordvästra ökentäckta indiska delstaten Rajastahn.
Byggtiden är beräknad till sju år och när kraftverket är klart ska det ha en installerad effekt på 4 000 megawatt vilket är mer än den sammanlagda nettoeffekten i de tre reaktorerna i Forsmarks kärnkraftverk.
Kraftverket har också tio gånger högre effekt än världens nu största solkraftverk Agua Caliente Solar Project i USA.
Det gigantiska kraftverket i Indien kommer att täcka en yta på 77 kvadratkilometer och kosta omkring motsvarande 30 miljarder svenska kronor att uppföra.
Under sin livslängd på 25 år beräknas solkraftverket kunna ge 6,4 miljarder kilowattimmar per år. Produktionskostnaden för solkraft i Indien sjunker kontinuerligt och har mer än halverats under de senaste åren. Nu ligger den på omkring motsvarande 0,85 kronor per kWh, skriver Nature. Det är ungefär tre gånger det indiska dagspriset för el från kolkraftverk, 2,5 gånger dyrare än kärnkraftsel och 36 procent högre än el producerad med naturgas, skriver Nature.
Idag produceras omkring  2,2  gigawatt från solkraft som matas in i de indiska elnäten. År 2022 beräknas det ha ökat till 20 gigawatt.
För att hitta bäst placering för det kommande kraftverket har indiska myndigheter med hjälp från USA granskat satellitbilder och satt upp 51 stationer som mäter solinstrålningen i Indien som i snitt har över 300 soldagar per år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar