torsdag 23 mars 2023

Birgitte Sterud:

Birgitte Sterud:

- "Havet og skogene og jordsmonnet er klodens lunger.

Første reaksjon på FNs klimapanels siste rapport MÅ derfor være å redde havet og stanse all avskoging - ute og hjemme, samt å gi jorden gode forhold for å lagre CO2. Dette siste har Per Espen Stoknes snakket om flere ganger. Hvorfor løftes ikke dette frem?
Havet vil trenge aktiv redning - for å stanse forsuring og den ekstreme forsøplingen. Verdt å huske på HVER gang havvind nevnes.
Troen på teknologiens evne til å lagre CO2 er overdrevet. Den vil aldri klare det havet, skogene og jordsmonnet kan, om vi lar dem!
Selvsagt handler dette også om å stanse oljeleting umiddelbart.
Men skal virkelig all denne energiproduksjonen erstattes med såkalt fornybar energi? Det vil koste mye natur - skoger, og jordsmonn. Det vil nemlig bety uttalt gruvedrift etter materialer for bygging av turbiner og solceller og batterier.
Det er ingen vei utenom at rike land reduserer sitt energiforbruk betraktelig. Alt annet vil holde oss på veien mot 3,5 graders oppvarming.
Jeg liker Alexander Rugert-Raustein sitt uttrykk "laværekraft".
Paralellt med stans av veibygging som MDG har krevet (bra!) må også produksjon av biler reduseres betydelig! Inkludert produksjon av el-biler. Dette krever jo også omfattende gruvedrift for råstoff til batterier.
Det er virkelig på tide å skille skarpt mellom velferd og velstand, mellom livskvalitet og levestandard.
Den forferdelige rapporten "mer av alt, raskere" må erstattes av mindre, kortere, langsommere.
Det er helt nødvendig å redusere reising. Særlig med biler og fly. Jeg er uenig i MDGs krav om raskere tog, det viktige er at de går ofte nok. Samtidig som flyruter kuttes, uten nødvendigvis å erstattes. Vi må reise mye mindre.
Jeg vil geller ikke ha ny industri, jeg mener vi må ha mindre industri. Jeg er altså uenig med partiledelsen som stadig snakker om ny industri.
Vi må bli mye bedre til å vise hva vi kan klare oss veldig godt uten.
Nesten all transporthastighet må ned. Energiforbruket må reduseres. Klesproduksjon må reduseres til faktisk behov. Alt forbruk må drastisk ned.
Nå.
Summen er altså en lang liste over hva vi må slutte med og gjøre mindre av.
Da får vi mer tid til - hverandre. Og å leve langsommere, og bedre.
De viktigste aktive handlingene er å redde havet, skogene og jordsmonnet.
Det er plass til mange arbeidsplasser innen naturvern og naturrestaurering.
Dette bør også gjøres til utdanningslinje!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar