fredag 26 november 2021

Märta Stenevi, Språkrör för Miljöpartiet de gröna:

24 november: - Det här är en känslomässig dag. Imorse var jag med i kammaren när Sveriges första kvinnliga statsminister valdes. Det var ett historiskt ögonblick och jag är så glad att glastaket krossats.

Men det här är också en historisk dag av andra skäl. För första gången i Sveriges historia har riksdagen klubbat en statsbudget som förhandlats fram av ett högerextremt parti.
Imorse släppte Centerpartiet fram en rödgrön regering. Några timmar senare släppte man igenom en blåbrun budget.
Miljöpartiet kommer alltid vara beredda att förhandla och kompromissa, hitta samarbeten och koalitioner för driva vår gröna politik. I över sju år har vi suttit i regeringsställning för att göra just det. Men det är inte Miljöpartiets uppgift att administrera Sverigedemokraternas förhandlingsresultat.
Den budget som släpptes fram ökar skatteklyftorna, slaktar pengarna till skydd av fjällskogen, och mitt i en brinnande klimatkris är det en budget som sänker bensinskatten och ökar utsläppen. Det här är inte vår politik.
Vi är miljöpartister för att driva igenom vår egen gröna politik, för klimat och rättvisa. Vi är inte miljöpartister för att genomföra andras politik. Vi visste redan i somras att det kunde bli väldigt svårt att få igen vår budget i höst - men vi har lagt otroligt mycket arbete på att göra just det, genom att förhandla fram bra lösningar på Centerns krav.
Vi har också förhandlat med Vänsterpartiet om en reform utanför budgeten för att rejält öka inkomsterna för de pensionärer som har lägst inkomster.
På grund av detta valde Centern att ge budgetmakten till Sverigedemokraterna.
Jag förstår det inte.
Missförstå mig rätt - det är inte nödvändigtvis Centerns ansvar att rädda en budget de valt att avstå från att förhandla. Men de har däremot ett ansvar för valet att ge SD inflytande över svensk politik. Och det är vad de gjorde idag.
Vi kommer nu lämna regeringen och gå i opposition. Men i opposition kommer vi söka samarbete med de partier som precis som vi vill stoppa effekterna av den här huvudlösa budgeten.
Det är stort beslut. Men det är också väldigt enkelt.
Vi kommer inte vara administratörer åt de blåbruna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar