onsdag 29 juni 2022

Överenskommelse mellan Sverige och Turkiet, för att Sverige ska få bli med i NATO.

Erik Apel: - Idag tänker jag på HDP, vårt gröna systerparti i Turkiet och alla andra som vågar göra sina röster hörda för demokrati och emot den auktoritära regimen i Turkiet.

Erdoğans regim fängslade (!) alltså ledarna för vårt gröna vänner i Turkiet. Språkröret Selahattin Demirtaş sitter _fortfarande_ inlåst! Man har stormat partikontor, gripit ledamöter i sina hem, förföljt och arresterat partitaktiva. Så gör man mot demokrater i Turkiet - stämplar dem som brottslingar och terrorister. Detta har pågått och fördömts av omvärlden i flera år.
HDP är alltså inget randparti, man är ett etablerat demokratiskt rödgrönt parti som kämpar för minskad korruption, omställning och demokratiska rättigheter. Man fick nästan 12 procent i senaste valet 2018, vann flera lokal i distrikt i lokalvalet 2019 med uppåt 45 procent i vissa.
Att Sverige nu riskerar utvisa människor som Turkiet betraktar som terrorister men som i själva verket är motsatsen, demokrater som kritiserat den auktoritära regimen, får mig att må illa.
Att Sverige som skulle försvara folkrätt och demokrati nu dessutom ska ge vapen till en despot som förtrycker sin befolkning och attackerar grannländer får mig att tappa andan. Vad har hänt med den svenska utrikespolitiken?
Sverige ska stå upp för våra principer och värden. Varken Putin eller Erdoğan ska diktera svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Vi ska inte skicka vapen eller oppositionella till Turkiet. Vi ska stödja de som kämpar för demokratin världen över, inte dess förtryckare. Punkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar