söndag 26 juni 2022

Anja Bakken Riise:

Matsystemet er i KRISE. Egentlig produseres mer enn nok mat til alle i verden. Allikevel går 700 millioner mennesker sultne til sengs. De som kaster mest mat, det er vi, de rike i verden.
På bildet ser du hva jeg og @emilienutrition fant i søpla på en matbutikk i Oslo. Det er trist, og det er noe galt.
Når en tredjedel, JEG gjentar, EN TREDJEDEL, av maten som produseres i verden aldri blir spist, tilsvarer det mer enn dobbelt så mye som klimautslippene fra global flytrafikk.
Alle disse utslippene bidrar til mer klimaendringer, og enda vanskeligere forhold for bønder verden over. De fattigste og mest sårbare lider mest av klimakrisa, mister avlinger og er de første til å havne i en fattigdomsfelle.

Noe av det enkleste (og mest selvsagte) du og jeg kan gjøre for å motvirke dette, er å bekjempe matsvinn. Vi må gjøre det hjemme, og vi må presse matbransjen til å ta ansvar og bremse sløsingen av mat.

Myndighetene må også sørge for at maten vi spiser ikke er basert på råvarer som gjør livet vanskeligere for andre. Laksen kan ikke fores med soya som fortrenger småbønder og skog i Brasil, eller fisk fra Peru som kunne vært spist lokalt.

Vi må ha et mer plantebasert kosthold, basert på lokale ressurser, med minst mulig sprøytemidler. Det er mulig og nødvendig, og med store klima-, natur- og helsegevinster.
Jorda er rik, og vi har fått utdelt det vi trenger. Det er lett å glemme når vi ser på dagens verden.
Kampen for å fikse matsystemet haster. Politikere og næringsliv må ta mer ansvar. En #matkastelov og tilrettelegging for en grønnere mat- og fiskeriindustri i Norge er et bra sted å begynne.
Mens politikerne vedtar dette, kan du og jeg allerede i dag, ta enkle grep i eget kosthold som kutter utslipp, sparer penger og gir matglede! Er du med?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar