onsdag 29 juni 2022

Energi og Klima. Nyhetsbrevet Fem på Fredag.

Om 13 år kan Europas strømproduksjon være nesten uten utslipp | En ny analyse fra Ember viser at Europa kan kutte utslippene fra kraftsektoren til nær null innen 2035, men på kort sikt handler alt om å klare seg uten russergass. Les også om hvordan sammenbrudd i økosystemer gir risiko for finansiell kollaps. (energiogklima.no) 

Nullutslipp fra Europas kraftsystem i 2035

Europa kan kutte utslippene fra kraftproduksjon til nær null innen 2035, viser en ny rapport fra tankesmien Ember. Hovedpunktene i Embers rapport er presentert hos S&P Global.

Behovet for russergass vil være borte for godt om utviklingen følger et slikt scenario, men på kort sikt ser det verre ut. Tyskland har nå gått til nivå 2 i sin kriseplan og energiminister Robert Habeck advarer mot at det kan bli atskillig vanskeligere til vinteren. Habeck sier Russland vil skape usikkerhet og uro, slik at samfunnet ikke klarer å stå imot.

Putins Russland bruker gassen som våpen for å splitte Europa, mener EU-kommissær Frans Timmermans.

Embers analyser er utarbeidet foran G7-møtet som holdes i tyske Schloss Elmau i begynnelsen av neste uke. G7-landene ventes å erklære at de skal oppnå et «predominantly decarbonized» kraftsystem innen 2035 og samtidig fase ut kull.

Men på kort sikt vil alt handle om hvordan Europa kan klare seg uten russisk gass. Det vil være punkt én på agendaen, skriver Clean Energy Wire.

Ember-rapporten viser hvordan et dekarbonisert energisystem uten russergass kan utvikles på lengre sikt. Analysene bygger på planene som ligger i Repower EU og Fit for 55.

Det konseptuelle grepet er velkjent: Sterk økning i investeringene i sol- og vindkraft har i første omgang en kostnad, men den betales raskt tilbake gjennom lavere utgifter til innkjøp av fossil energi. Ember regner med at de samlede besparelsene vil være mellom 530 og 1010 milliarder euro i 2035, mens de ekstra investeringene beregnes til å være i størrelsesorden 300-750 milliarder euro.

Europas forbruk av fossil energi kan med en slik politikk halveres til 2030, ifølge Ember. I 2035 vil det ifølge analysen være igjen omkring 5 prosent gass og under 1 prosent kull i kraftforsyningen. Systemet vil ifølge Embers modelleringer også kunne levere nok strøm i perioder der vind- og solenergi ikke har nevneverdig produksjon.

Det er selvfølgelig ikke rett frem å gjennomføre så store forandringer i energisystemet som Ember legger til grunn, men retningen er udiskutabel. Oppskriften sammenfaller også godt med beskjeden fra IEA som stadig gjentas – sist i forbindelse med presentasjonen av investeringstallene fra 2022. Det er nødvendig med en massiv økning i investeringene i fornybar energi for å sikre både klimakutt og unngå energikriser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar