fredag 4 januari 2019

Det er fare for at Norge gjør et gigantisk feilgrep.



Hele vindkraftutbyggingen må frem i lyset og evalueres med gode tidsfrister.

Av 
:
MENINGERVindkraftbransjens interesseorganisasjon sier at klimaet trumfer alt, og Erna Solberg følger opp med at vi må redde klimaet som skal redde naturen. Derfor trenger vi vindkraft, mener hun. Hvorfor er man så ivrig med å bygge ut vindkraft når vi har overskudd av vannkraft? Alternativet til ustabil vindkraft er å redusere eksporten av vår vannkraft og forsyne det norske folk og industri med rimelig og sikker strøm som var formålet den gangen en bygde ut vannkraften.
Men vindkraften er ikke et såkalt klimatiltak, den er tiltenkt gradvis å erstatte norsk vannkraft som eksporteres til Europa. Det bygges kabler til kontinentet, og det sies at vi skal være et grønt batteri for Europa og delta i det grønne skiftet. Dette er honnørord som kamuflerer realitetene, og det er at vi selger vår vannkraft til land i Europa til høystbydende.
Det ligger ingen miljøpolitikk bak dette, det er ren profitt. Kraftbransjen er gått fra forvaltning til butikk. Under Acer-debatten i vinter var det sagt at vi skulle eksportere såkalt overskuddskraft. Og strømprisene skulle stige bare ett til to øre pr. kilowattime.
Vindkraftprosjektene er presset frem for å erstatte eksport av vannkraft. En er altså villig til å eksportere stabil norsk vannkraft på bekostning av gigantiske naturinngrep. I tillegg får vi kontinentale priser på strøm og allerede nå importeres det en del såkalt «skitten strøm» (hovedsakelig basert på kullkraft) til Norge. Det argumenteres også med at vi trenger mer vindkraft når Norge skal «elektrifiseres», altså mye av transport- og maritime næringer skal over på elektriske løsninger. Dette har heller ikke vår nåværende vannkraft problem med å dekke. Det er også et stort potensial i modernisering og oppgradering av eksisterende kraftanlegg.
Der det er muligheter for vindkraft er til havs. Dette må utredes før en gjør forhastede utbygginger på fastlandet. Disse planene må legges til side. Det er fare for at en gjør et gigantisk feilgrep som er svært vanskelig å reversere. Dette er en utbygging som vi ikke ønsker, men som vi som forbrukere har subsidiert gjennom el-avgifter. Disse vindkraftinstallasjonene må kobles opp mot strømnettet på forskjellig vis. Det betyr økte kostnader i nettleie som uavkortet belastes forbrukerne og ikke vindkrafteierne. Det kan ende opp med at vi får pådyttet ustabil vindkraft med sterk variabel leveranse og ut- og innkobling på nettet. Flere land (blant andre Tyskland) har store problemer med en ustabil vindkraft.
Vindkraftutbyggingen som nå planlegges er massiv, og det er stadig utvikling til større og flere vindmøller ulike steder. Planene er større og mer omfattende enn for noen år tilbake, og berører store deler av befolkningen, hvor mange ikke er klar over hva som er i ferd med å skje. Hele den norske vindkraftutbyggingen må nå konsekvensutredes før eventuelle videre planer tas opp. Man kan ikke la NVE og et medgjørlig olje- og energidepartement overstyre velbegrunnede protester. Nå må hele vindkraftutbyggingen frem i lyset og evalueres med gode tidsfrister.
Det er et paradoks at vi eier våre kraftverk, men har liten innflytelse på produktet vi produserer, altså strømmen. Det er absolutt grunnlag for en grundig politisk behandling av hele vår energipolitikk.

1 kommentar: