torsdag 12 januari 2017

:)

Ja det går att spara pengar genom att gå över till vegetarisk mat i kommunens skolor. Detta var en av de argumenten jag framlade i min motion till Varbergs kommunfullmäktige om övergång till vegetarisk mat i kommunens skolor. Motonen skrevs i slutet av 1980-talet. Man kan också uppnå en bättre och sundare kost genom servering av vegetarisk mat av god kvalité. En ökad ekologisk matproduktion är också en positiv effekt vi kan erhålla om krav på detta ställs. Klimatmässigt har man under senare år uppmärksammat den negativa effekten av all för mycket köttätande och produktion. Mindre gifter i form av besprutad gröda är positivt ur miljö och hälsosynpunkt. Vi har även etiska och moraliska värden att försvara. ( Såg ett reportage senast i går om ihjälgasningen av juda...jag menar värphöns som värp färdigt efter ett , 1 år, dessa hönor eldas upp. ) - Fler företag, lokal och småskaliga, kan startas om efterfrågan på ekologiska produkter blir större. Matavfall kan istället för att bli till biogas som idag i kommunen bli till gödsel genom kompostering. Barnen får lära sig om nya rätter och lära sig att uppskatta dessa. Det fodras goda råvaror och kockar i skolköken med en god utbildning som klarar att laga förstklassig god vegetarisk mat som uppskattas av elever och andra. - Vi kan för övrig vara glada åt den luxus vi uppfattar som en självklarhet, att våra barn ska serveras en varm måltid med sund mat varje dag i skolan. Ta ett steg in i vårt grannland Norge, så får du se att där tar man med sig ett par mackor med pålägg i en matbox. - Ja till småskaligt lokalt framställd ekologisk och vegetarisk mat i Varbergs kommun. 

Upprätta planer för omställning till ekologisk odling. Lokal odling i landets olika regioner. Småskalig odling. Odling på alla skolor och daghem samt ålderdomshem och liknande inrättningar. Odling på ämnesplanen för landets elever alltså. Samt såklart uppbevaring av produkterna, tillagning av produkterna i det egna skolköket.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar