Automatöversättning från engelska:
"Selk’nam-stammen i Argentina
Till skillnad från andra sjöfartande fuegiska stammar bodde Selk’nam i insidan av Tierra del Fuego och var produktiva jägare-samlare på land. Deras överlevnad bestod mest av guanaco (en typ av lama) och rävkött. De hade ingen idé om jordbruk ännu domesticerade hundar. Till skillnad från vad tidiga europeiska djurparker älskade att porträttera, var dessa inhemska invånare i Sydamerika allt annat än primitiva. De hade djupa och komplexa andliga övertygelser som inkluderade tro på en skapare och dyrkan av en huvudgud. De höll invigningsceremonier för sina unga pojkar som involverade test av mod, övervinnandet av rädsla och listig påhittighet. De levde kommunalt utan tanke på personlig mark eller djurägande (även om individuellt ägande av kläder, vapen och verktyg var vanligt) och flyttade runt i Tierra del Fuego eftersom klimatet dikterade jaktmöjligheter. Till skillnad från andra sjöfartande fuegiska stammar bodde Selk’nam i insidan av Tierra del Fuego och var produktiva jägare-samlare på land. Deras överlevnad bestod mest av guanaco (en typ av lama) och rävkött. De hade ingen idé om jordbruk ännu domesticerade hundar. Till skillnad från vad tidiga europeiska djurparker älskade att porträttera, var dessa inhemska invånare i Sydamerika allt annat än primitiva. De hade djupa och komplexa andliga övertygelser som inkluderade tro på en skapare och dyrkan av en huvudgud. De höll invigningsceremonier för sina unga pojkar som involverade test av mod, övervinnandet av rädsla och listig påhittighet. De levde kommunalt utan tanke på personlig mark eller djurägande (även om individuellt ägande av kläder, vapen och verktyg var vanligt) och flyttade runt i Tierra del Fuego eftersom klimatet dikterade jaktmöjligheter.
Märkligt nog anses Selk'nam, liksom med andra Fuegiska infödingar, inte dela ursprung med indianer i nord. Istället tros de vara närmare kopplade till australiensiska aboriginer och bevis på liknande stenmålningar har upptäckts.
Det uppskattas att när européerna först tog kontakt i deras försök att erövra Tierra del Fuego hade nomaderna Selk’nam bott där i tusentals år och uppgick till cirka 4 000. Inom bara några år var det bara 100 kvar. Folkmordet i Selk'nam, som det nu erkänns, orsakade den här anmärkningsvärda stam helt utrotning. Den sista fullblods-stammpersonen i Selk’nam dog 1974 och 1990 fanns det inte längre några Ona-språkiga kvar i världen. Idag är det bara några hundra personer som fortfarande identifierar sig som Selk’nam ättlingar."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar