Kristoffer Robin Haug : - "Vårt mål er å snu den negative trenden for naturen og dyrelivet. I mange år har har vi temmet og ødelagt dyrelivet og naturen i Norge. Det har blitt mindre laks i elvene, mindre sjøfugl i fuglefjellene og mindre villrein på viddene. De fleste gammelskogene er blitt flate-hugget og bare 11 prosent av Norge er villmark." "Vi mennesker har blitt vant til at vi alltid skal ta mer og mer plass, på bekostning av naturen vi er avhengig av - kanskje bør vi heller finne ut av hvordan vi kan finne vår plass i naturen, i samspill med alt livet på jorda."
Vi må la naturen vokse seg sterk igjen!
Denne uken la vi (jeg, Rasmus Hansson og Lan Marie Nguyen Berg) frem et veldig viktig forslag på Stortinget. Vi foreslår at Norge skal stanse ødeleggelsen av naturen og starte gjenoppbyggingen av rike, robuste og mangfoldige økosystemer. I praksis betyr det at vi vil lovfeste at Norge skal bli "arealnøytralt" og deretter "naturpositivt".
Engasjementet for en ny norsk naturpolitikk er stort. Miljøorganisasjonen Sabima har jobbet i årevis med ideen om arealnøytralitet. Mange kommuner har allerede tatt initiativ til å bli arealnøytrale, ofte etter initiativ fra MDGs folkevalgte, slik som i Nordre Follo. Veldig mange mennesker har opplevd at steder de er glade i har blitt ødelagt av utbyggere. Nå er det på tide å løfte denne saken til Stortinget.
Vårt mål er å snu den negative trenden for naturen og dyrelivet. I mange år har har vi temmet og ødelagt dyrelivet og naturen i Norge. Det har blitt mindre laks i elvene, mindre sjøfugl i fuglefjellene og mindre villrein på viddene. De fleste gammelskogene er blitt flatehugget og bare 11 prosent av Norge er villmark.
Arealnøytralitet betyr at hver enkelt kommune må stanse tapet av natur og dyreliv innenfor sine grenser. Nye utbyggingsprosjekter må skje i områder som allerede er bygget ned. Gjøres det unntak må minst like store naturverdier restaureres et annet sted. Kommunene bør fortsatt styre norsk arealpolitikk, men staten må sette rammer som sørger for at summen av alle beslutningene som fattes blir rikere - ikke fattigere natur. Verdifulle naturområder som gammelskog, myr og inngrepsfrie villmarksområder må vernes for alltid. Mest mulig av den naturen vi har mistet må gjenopprettes.
Tap av natur rammer ikke bare dyrelivet, men også oss mennesker. Når strandsonen privatiseres mister vanlige folk tilgangen til sjøen. Når fjellet bygges ned av hyttefelt forsvinner både naturopplevelser og viktige beiteområder for landbruket. Når det bygges anleggsveier, vindkraft og kraftlinjer i de siste urørte villmarksområdene forsvinner både dyrenes siste tilfluktssteder og noe av magien ved å leve i et naturland. Derfor må vi redde resten!
Vi mennesker har blitt vant til at vi alltid skal ta mer og mer plass, på bekostning av naturen vi er avhengig av - kanskje bør vi heller finne ut av hvordan vi kan finne vår plass i naturen, i samspill med alt livet på jorda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar