Brist på mineraler i vegoprodukter - Äkta vara Sverige (aktavara.org)
Vegokött är ofta mindre näringsrikt i praktiken än etiketten säger. Järn i vegoköttet är bundet till ett ämne som kroppen inte kan hantera.
– Där finns mycket järn, men det åker rakt igenom kroppen, säger Ann-Sofie Sandberg, professor på Chalmers.
Lotte:
Bra att det belyses, även om jag som vegetarian i sen tidiga tonåren aldrig har förlitat mig på ”vego-köttprodukterna” för mitt näringsupptag förutom proteinet. Dessa produkter är lite kul ibland, bra att bjuda ”köttisar” på när de vill ha sås och potatis till. En vegoschnitzel äter man emellanåt för att lyxa till det lite, men den väsentliga vegetariska maten är grönsaker, baljväxter, gröna blad och i mitt fall också en del ost och ägg, helst kravmärkt.
Stefan:
Så ett "fel" i pruktionen, inte vegomat i sig "– Det finns ju traditionella processer, till exempel när man gör tempe eller fermenterar bönor på något sätt. Då får man inte samma problem, eftersom man inte extraherar proteinet."
Anja:
Men tanke på hur djur har det industriell produktion så är valet lätt! Sen äter ju folk vilket skitkött som helst, fullt med antibiotika....men det är ju iallafall billigt
Ulrika:
Och många köttisar dricker mjölk till maten, vilket hämmar järnupptaget från kött.
Mika:
Vegoprodukterna av i dag är synnerligen likartade köttprodukter. Jag har stekt vegobiffar där middagsgästerna inte förstod att det INTE var kött. De blir bara bättre och bättre de som producerar dessa produkter.
Sandra:
Idag finns det många specialkoster att ta hänsyn till. Laktosfri, gluteninfri, Sockerfri, vegetarisk, vegansk, fläskfri, nötfri, mm. För att nämna några. Att servera veganskt en eller två gånger i veckan, underlättar för personal och plånbok. I slutändan är det föräldrarnas uppgift att servera näringsrik mat de andra gångerna. Vi kanske skulle göra som i Danmark och Norge, ha med egen lunchsmörgås, då får alla det dom vill ha. Näring på äldreboende är en annan fråga.
Lisbet:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar