torsdag 8 september 2022

Vindkraft och annan fossilfri energiproduktion.

Mika:

Vi kan öka förnybar elproduktion kraftigt i Sverige, speciellt mer solkraft och havsbaserad vindkraft. - Det är relativt snabba åtgärder som kan producera energi inom ett par år. Att bygga ny kärnkraft tar mycket lång tid och blir mycket dyrt. (Se Finland) Det ger inget de närmaste tio åren när vi måste halvera våra utsläpp.
Lösningen heter energieffektivisering och elektrifiering med mer sol och vind.

Filip: - Tror du själv på att dom får upp vindkraften på 2 år...

Mika: - Vindkraftindustri sätts kontinuerligt upp i vårt land. Det är den energiproduktionsmetod som går fort att få igång samt är ekonomiskt lönsam för investerare och företag.

Filip: - fullt medveten om det i och med att jag bor i Norrbotten. Holmens projekt tog 8 år är ungefärliga snittet. Sen är ett till problem med för mycket vindkraft att strömmen tillförs då vi behöver den som minst.
I förra veckan fick vattenfall öppna dammportarna och släppa ut vatten framför turbinerna för att magasinen var fulla. Vilket ledde till problem längs med älven och förspilld energi. Däremot några dagar senare blåste det för lite då steg priset för oss också.

Mika: - Från då de börjar att bygga vägar och tills dess vindkraftverken står färdiga och tills de börjar producera energi kan det ta ett par år ungefär vill jag tro. - Det var ca den tid det tog att få igång 14 stycken vindkraftverk här i kommunen.

Mika: - Jodå det är tekniska och andra typer av problem med alla olika typer av energiproduktion. - När energiproduktionsmetoderna är storskaliga kan det därav eventuellt uppstå problem med energiförsörjningen för enskilda hushåll ! Även priser / kostnader för enskilda hushåll kan - som vi har sett - fluktuera kraftigt ! - Därför anser jag att STATEN ska se till att ALLA hushåll i landet ska bli självförsörjda med den energi / ström de förbrukar. - Industri och företag bör kunna ordna den energi de behöver själva, det behöver ej finansieras av staten / oss.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar