onsdag 7 september 2022

Lösningen heter energieffektivisering och elektrifiering med mer sol och vind.

Carl Ohlen: - " Lösningen heter energieffektivisering och elektrifiering med mer sol och vind." 

- "Att bygga ny kärnkraft tar mycket lång tid och blir mycket dyrt. (Se Finland) 

Det ger inget de närmaste tio åren när vi måste halvera våra utsläpp."


Carl Ohlen: - "Eftersom jag arbetat med och skrivit om energi och elkraft hela mitt liv så är det så irriterande att se och höra alla idiotiska påståenden och utspel inför valet (och innan) om detta. Naturligtvis vet ni upplysta ingenjörer som läser denna sida detta. Men några andra behöver kanske se ljuset. Så här kommer några basfakta belyst med dagens siffror från SVK - kontrollrummet samt IEA:s rullande ett års data till maj 2022 som jämför Sverige och Tyskland. Tyskland fick 13% av sin elproduktion från gas i maj - det mesta rysk.

1. Vi har ingen energi- eller effektbrist i Sverige där vattenkraften fungerar både som baskraft tillsammans med kärnkraften och som ett balanserande "batteri" som vid ett snabbstopp av ett kärnkraftverk eller varierande vind.

2. Vi är det land som exporterar mest elkraft i Europa

3. Vi har låg kostnad for att producera elkraft speciellt från sol, vind och vatten. Vi har således inget kostnadsproblem.

4. Men efter avregleringen så är vi däremot del av en elenergimarknad som styr priset och nu rusar mot nya höjder.

5. Anledningen till dessa priser är kriget i Ukraina som stoppar ryska fossila gasleveranser till Västeuropa och speciellt Tyskland.

6. Vi förbrukar mer el på vintern i Sverige då det lyckligt nog blåser mer så vindkraftproduktionen ökar.

7 Tyskland och södra Europa förbrukar mycket el även på sommaren för luftkonditionering när det nu blir varmare. Då blåser det lite mindre men mycket mer solenergi med PV som kan kompensera att kärnkraften stängs av pga av för varmt kylvatten.

8. Kontentan är att Tyskland har en förnybar elproduktion på 50-56% medan Sverige har 70-71%. Båda länderna kan kraftigt öka förnybar elproduktion och i Sverige speciellt mer solkraft och havsbaserad vindkraft. Det är relativt snabba åtgärder inom ett par år. Att bygga ny kärnkraft tar mycket lång tid och blir mycket dyrt (Se Finland) Det ger inget de närmaste tio åren när vi måste halvera våra utsläpp.

Lösningen heter energieffektivisering och elektrifiering med mer sol och vind kombinerat med V2G elbilar, pumpkraftverk och vätgas samt med hjälp av HVDC-teknik och smarta elnät. Det kan ni läsa om i Elkrafthandboken på Liber sedan flera år. Och visst behövs nya marknadsregler och eller avtal med Norge för att lagra vår vindkraft i deras vattenmagasin samt ekonomiskt stöd till de ekonomiskt svagare innan insatser för energieffektivisering har minskat förbrukningen. För oss som kan styra förbrukningen kan timmätning vara ett sätt så länge nattpriserna är lägre."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar