Fra artikkel i Bladet Vesterålen 6 februar 2022:
"Identitet
Flere generasjoner med skam over det samiske har ført til at mange i Norge har mistet både språket og kulturen.
– Det er jo forferdelig. Jeg tenker at det er noe vi burde hatt mye mer om i skolen og lære om, sånn at det ikke skjer igjen."
"Etter hard fornorskningspolitikk valgte mange samer å gi opp språket sitt. Men nå vokser det opp en ny generasjon som har bestemt seg for å ta det tilbake."
"Fjernundervisning
Barn og unge fra samiske familier har rett på opplæring i samisk uansett hvor de bor i landet. Fordi det ofte er mangel på lærere, kan kommunen tilrettelegge for fjernundervisning. Men det krevde en del jobb å få tilrettelagt for undervisningen til Emma." - "Lulesamisk
For å virkelig kreve tilbake den språklige arven, har hun valgt å lære seg lulesamisk, som sannsynligvis er nært språket som oldefaren pratet. Det er omtrent 600 i Norge og 1500 i Sverige som prater lulesamisk i dag."– Har du fått noen reaksjoner på valget ditt?
– Det er noen kommentarer. Mange synes det er kult, men det er noen som lurer på hvorfor jeg vil lære det, da sier de at de fleste samer kan jo norsk, så da er det jo ingen vits i å lære seg samisk.
– Men jeg tenker det er veldig viktig å ta vare på språket, hvis det er det som må til for at det skal overleve."
"En av dem er Emma Viola Danenbarger fra Hadsel, som er den første eleven som har samisk som fremmedspråk på Stokmarknes skole.
Hver uke, når de andre elevene har spansk eller tysk, sitter Emma alene inne på et møterom og har fjernundervisning på skjerm med sin samisk-lærer.
– Det er kjempeartig å få lære seg dette, fastslår hun."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar