Saxat från DN.
Uppsalaforskarnas egen hypotes är att en beståndsdel av mjölksockret, galaktos, bidrar till inflammation i kroppen. Det har nämligen visats i djurförsök, och hos deras försökspersoner syns också ett samband mellan mjölkdrickande och inflammation. Yoghurt och fil har lägre halter av mjölksocker och innehåller dessutom bakterieflora som skulle kunna vara gynnsam.
Studien är mycket stor, baserad på över 60.000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län. Den publiceras i veckans nummer av British Medical Journal, som är en hyfsat tung medicintidskrift.
Vi ska ändå inte drabbas av mjölkskräck bara på grund av en studie. Resultaten behöver upprepas av andra forskare.
Men personligen kommer jag från och med nu dricka lite mindre mjölk till förmån för något mer fil och yoghurt.
Och Livsmedelverket borde omgående skriva om sin hemsida beträffande benskörhet och kalcium. Det finns fler sätt att få i sig kalcium än vad mjölkpropagandan säger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar