Helsingfors Energi utvidgar solenergiproduktionen
Publicerad: mån, 2014-10-06 16:45- GILLAR 3
Fyrtio hektar solpaneler
Fyrtio hektar solpaneler planeras vid Borgå motorväg i närheten orten Östersundom i södra Finland. Uppgifterna kommer från Jouni Kivirinne som är utvecklingschef vid Helsingfors Energi. Bolaget planerar att utvidga energiproduktionen med hjälp av solkraft.
De mätningar som gjorts i Östersundom visar att den finländska kusten får lika mycket sol som norra Tyskland. Solen lyser i Östersundom mellan 5 och 10 procent starkare under sommartid än på orter som ligger 20 till 30 kilometer nordligare.
Mätningarna av solstrålningen i Östersundom gjordes eftersom Helsingfors, Vanda och Sibbo planerar ett bostadsområde för 70 000 invånare. På området kommer i huvudsak förnybar energi att utnyttjas.
Den finlandssvenska dagstidningen Hufvudstadsbladet skrev nyligen att någon politisk process för att föra planerna vidare ännu inte har inletts. Planerna är dock tillsvidare på idéstadiet.
I motsättning till den allmänna uppfattningen så är solenergi mycket användbar i Finland. En felaktig uppfattning är att sedan det är kyligt utomhus så finns det ingen solenergi att utnyttja. Energi från solen fördelas även när termometern visar minusgrader utomhus.
I södra Finland är den årliga solstrålningsmängden den samma som i Centraleuropa. Men det är stora säsongsmässiga variationer i Finland och 90 procent av solenergin fås i mars-november. Säsongsmässiga variationerna växer ju längre norrut man kommer.
De mest vanliga solfångarna i Finland som tål det hårda klimatet är plansolfångare. Men det finns också dyrare vakuumsolfångare (glasrörfångare) som är mer energieffektiva under vintermånaderna.
Vanligtvis används solvärmen till att värma tappvatten, men man för större fördelar som solfångarna också kopplas till vattenburet värmesystem.
Med solenergi kan man värma upp ungefär hälften av det varma tappvatten man behöver. Om solfångarsystemet kopplas till värmesystemet kan man med solvärme få upp till 25-35 procent av energibehovet täckt. I låg- och passivenergihus är andelen ännu högre på grund av lägre värmebehov.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar