– Det betyder jättemycket, dels så blir det här en stor anläggning där man testar ny teknik, men också en anläggning där man visar många av dem som är intresserade av att investera i solel att det faktiskt funkar, att man både kan bygga småskaliga anläggningar i Sverige och att det finns ekonomi i att bygga sådana här stora anläggningar, säger Anna-Karin Hatt.
Solcellsanläggningen ligger precis vid E18 strax öster om Västerås. Här har man satt upp 92 stycken solföljare, som det kallas, stora fyrkantiga plattor på vardera 70 kvadratmeter.
Anläggningen ska producera 1,2 miljoner kilowatt-timmar per år, det motsvarar ungefär årsförbrukningen för 400 lägenheter. Det är företaget Kraftpojkarna stått för bygget, och kommunala Mälarenergi förbinder sig att köpa all el som anläggningen producerar i 15 år framöver.
Solcellsparken ska även användas för forskning, berättar Bengt Stridh, forskare på Mälardalens högskola. Tio olika varianter av solföljare och även fasta system kan jämföras med varandra på samma plats.
– Det är unikt att man på ett och samma ställe kan jämföra så många olika system och det gör att vi kan jämföra teknik, effektivitet och ekonomi. Syftet är ju då att vi på sikt ska kunna få en ökad förståelse för hur man kostnadseffektivt bygger solcellsanläggningar i Sverige.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar