Ekologiska Lantbrukarna
Studie som missar målet - våga ifrågasätta avkastningsnormen!
Nyligen publicerades en studie från Lunds universitet om att ekologisk odling är bättre än konventionell om man jämför en hektar ekologisk jordbruksmark och en hektar konventionell jordbruksmark. Samma studie menar också att ekologiskt jordbruk endast är bättre ur ett biologiskt mångfaldsperspektiv (som att det vore något litet i en tid när arter massutrotas!), när man ser till kilo producerad råvara.
Problemet är att studien har en felaktig grundförutsättning, nämligen att man utgår från kilo råvara, snarare än vad som produceras och vad som händer med den råvaran.
Kalorier, näringsämnen och vad vi odlar är viktigare än hur många kilo råvara som odlas.
Lägre skördar behöver inte betyda mindre mat!
Vi slänger 30 % av maten, hypotetiskt skulle vi kunna minska skördarna med 30 %.
Globala studier visar även att vi producerar gott nog om kalorier och näringsämnen redan idag, problemet är snarare den ojämna fördelningen.
Ingen skog skövlas för att göra plats åt extensiva, ekologiska kretsloppsjordbruk.
Skog skövlas runt om i världen för att odla foder åt intensiva djurindustrier där både djuren och miljön blir lidande. Ekologiska gårdar bygger istället på mer lokala kretslopp där antalet djur anpassas till tillgänglig areal bete och odling.
Ekolantbrukets lägre skördar är alltså en styrka. Eller om vi vänder på det, på ekogårdar produceras så mycket MER totalt sett, inte enbart en funktion (mat) på varje hektar, utan även biologisk mångfald, rent vatten och mer kol och mikroliv i jordarna. På så sätt möjliggör vi ekolantbrukare att vi även i framtiden har friska, myllrande jordar och mängder med nyttoinsekter som bin och nyckelpigor.
Forskning som utgått från frågan “blir det tillräckligt med mat med endast ekologiskt lantbruk?” visar att ja, det blir tillräckligt med mat om vi även:
Slänger mindre mat
Låter djuren framförallt äta gräs och restprodukter
Odlar en större mångfald av näringstäta grödor i våra växtföljder
Köp därför ekologiskt mat med gott samvete och stötta en kretsloppsbaserad matproduktion som sker utan gifter och i samklang med naturen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar