För alla vänner av höghusbebyggelse kom också gladnyheten om att man lägger upp till ytterligare höghus i åren som kommer. Det blev förvisso lagt fram en skarp «begränsning». Nämligen att «høyhus….ikke bygges nærmere hverandre en 150m». Så vad betyder det för höghusbebyggelse i centrum? Då man i reviderad byplan inkluderar Vorsetöya som centrum roade jag mig att måla avståndet från yttersta bebyggelse på Vorsetöya till rundkörningen i centrum. Avståndet är 1,2km. Så potentialet blir 8st höghus fra ytterst på Vorsetøya till Biltema. Alla på 15 etager. Før att sätta det i proportion är Thon Hotel/Lofoten Kulturhus 10 etager….
I ljus av detta undrar man ju om styringsgruppen bestående av Høyre, Venstre, Ap og Sp helt tänkt igenom vad dom egentligen beslutat? Varför denna besatthet på att bygga högt? Byplanen öppnar upp för en rad områden som kan bebyggas i åren som kommer. Bland annet ett större område ägt av kyrkan mellan Svolvær och Kabelvåg. Det är faktiskt inte brist på plats i Lofoten.
Det som däremot fattas är ett helhetstänk kring Svolvær by. Det har ju varit det största problemet med utvecklingen av Svolvaer - ett dokument som tydligt definerar hur stan skall se ut. Framför allt utifrån ett estetiskt perspektiv. Med all respekt, en resa genom Svolvaer centrum är inte precis en fröjd för ögat. I det som skall vara själva infarten till centrum möts man av en närbutik, så Biltema med påföljande kolossen Amfi/Kiwi. Skall man längre ut på Vorsetöya möts man av ytterligare industribebyggelse. På väg ut dit gärna tuffande bakom bobilturister och lastbilar på väg till terminalen och en synnerligen dåligt plasseras bobilparkering. Och uppe i denna gröt skall man nu kunna bygga höghus på 15 etager. Det låter som ett nytt Bodö. Helt utan identitet. Det är överraskande att man inte verkar ha inviterat de etablerade arkitekterna i Svolvær till det omtalte byromseminaret som skall arrangeras 2 og 3 mai. En gyllene möjlighet att få goda inspel. Höjdpunkten blir istället vad en planchef från Ålesund kommmune har att säga.
Man borde, istället för att fokusera på högst möjlig bebyggelse, ha fokus på viktigare ting såsom var parker och gröna oaser i Svolvær by kan plasseras. Vilken type bebyggelse og arkitektur skall plasseras var? Vad med en alle’ av träd in och ut av centrum? Vad med en mathall i kommunal regi som ställer bodar till disposition för bönder og fiskare som kan sälja sin lokalproducerade mat från vårt nærområde? Vad med ett kommunalt havsbad? Det ville skapa identitet och något nytt. Var är fokuset på det som gagnar primärt lokalbefolkningen og inte utbyggere og turister? Jag er rädd att man missar en gyllende chans att göra något riktigt riktigt bra.
Det är få utom utbyggare som profiterar av okontrollerad höghusbebyggelse. Personligen tror jag inte en sekund på entreprenörers påstand om att man måste ha en viss bygghöjd för att realisera projekt. Det är trams. Det finns flera projekt i Svolvær sentrum som just nu realiseras med en byggehøjd på 5-7 etager. Det är bästa bevis på att man kan tjäna pengar också på hus med lägre bygghöjd.
Den 9 september er det valg till kommunestyret i Vågan. Befolkningen bör få möjligheten att genom dette valg vara med å sätta premisserna för hur deras by skall se ut i framtiden. Miljøpartiet de grønne i Vågan er bland annet mot framtida høyhusbebyggelse utover 7 etager i centrum. En röst på dom ville kunna moderera byggehöjden. Jag hoppas innerligen att fler partier menar något om föreslagen revisjon till byplan. I en så viktig sak før byens framtida utveckling måste man därför våga utsätta saken till befolkningen har fått sagt sitt – til efter den 9 september.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar