söndag 30 april 2017

Ingemar E L Göransson:

Jag är måhända dum. Har haft förmånen att träffa människor från alla delar av vår värld. 
Men har ALDRIG märkt någon skillnad.


Människa som människa - vi är alla lika fast vi är olika
till hudfärg, språk, traditioner, kulturella vanor osv.

Men i grunden har vi varit och är lika. 

Samma behov; hunger, törst, kärlek, trygghet osv. 


Nej, det är inte jag som är dum
- det är de som förnekar detta och istället för att förstå förfaller till hat.


Det är de som är de som är problemet 
inte vi alla andra oavsett vilka vi är 
och varifrån vi kommer på vår enda jord 
- vårt gemensamma hem.

Ha en bra valborg och 1:a maj!

Flere europeiske land forsøker å gripe inn for å hindre spredningen av falske nyheter.

I Norge er det kun MDG som vil at myndighetene skal gripe inn 
med konkrete tiltak mot falske nyheter.
Nordlandsrommet i Sortlands bibliotek.

lördag 29 april 2017

Fra Aftenposten 28 april 2017.


Foto fra Aftenposten. 28 april. 17.

Långsiktiga spelregler för förnybar energi


Regeringen vill att stödet för förnybar energi ska öka med 18 TWh till 2030. Förslaget kan bli lag från 1 januari 2018. »Det är glädjande att regeringen har lyssnat på branschen och lägger fram flera förslag som ger bättre förutsättningar för utbyggnaden av förnybar el. Dagens besked är ett viktigt steg på vägen mot ett 100 procent förnybart elsystem«, säger Charlotte Unger Larson, vd Svensk Vindenergi.

fredag 28 april 2017

:) Kun 1 kan være best.

God morgen!
Vi starter et nytt ukentlig nyhetsbrev som oppsummerer ukens viktigste grønne nyheter! Du mottar dette nyhetsbrevet fordi du har meldt din interesse for Miljøpartiet De Grønne.
Oslo er rangert som verdens beste by på overgangen til grønn transport. Det kommer frem i en ny rapport av Centre for Economics and Business Research (CEBR) i London. Rangeringen inkluderer 35 byer.

torsdag 27 april 2017

onsdag 26 april 2017

MDG.

Norge trenger visjoner og politisk nytenking for å ta vare på fremtiden. Men Arbeiderpartiet er under Jonas Gahr Støre fortsatt et grått og konservativt parti. Et større Miljøpartiet De Grønne på Stortinget blir derfor avgjørende for å sikre en grønnere og mer realistisk miljøpolitikk.

tisdag 25 april 2017

From YourNewsWire.com

Bill Gates has said that capitalism isn’t working, and that socialism is our only hope in order to save the planet.

måndag 24 april 2017

Som et ledd i nasjonsbyggingen på 1800-tallet ble samiske navn først undertrykt og deretter fortiet.

Da den norske nasjonen skulle bygges og territoriet i Finnmark hevdes, ble de samiske stedsnavnene byttet ut med norske navn.
Mot slutten av unionstiden ble fornorskingen satt i gang, og den fortsatte langt ut på 1900-tallet.
Kolonisering
– Fornorskingen av de samiske navnene i Finnmark var en form for kolonisering. Det var et viktig politisk virkemiddel for å hevde herredømme over området, og hadde en spesiell rolle i assimileringspolitikken, sier Kaisa Rautio Helander ved Samisk Høyskole.
Hun har avlagt doktorgrad på temaet ved Uleåborgs universitet i Finland.
Fornorskingen av de samiske stedsnavnene begynte tidlig, men skjøt fart i 1870-årene da det ble nedfelt i regelverk at de norske navnene skulle brukes og prioriteres i offentlig sammenheng.
– I avhandlingen bruker jeg begrepene toponymisk undertrykking og toponymisk fortielse om navnepolitiske strategier.
- Ved toponymisk undertrykking ble det norske navnet gitt prioritet mens det samiske navnet ble brukt i parentes, og gjerne i mindre skriftstørrelse, forteller Helander.
Betegnelsen toponymisk fortielse bruker hun om tilfeller hvor det norske navnet rett og slett erstattet det samiske navnet.
Opprettholdt hierarkiet
– Disse strategiene ble brukt for å bygge en oppfatning av norsk bosetting på samiske områder.

söndag 23 april 2017

Per Inge Østmoen:

"Det finnes en beklagelig utbredt forestilling blant urbane politikere og deres eksperter om at urbanisering og sentralisering er ønskelig og at lokalsamfunn, selvforsyningsøkonomier med lokal matproduksjon og spredt bosetting er “irrelevant” eller direkte uønsket. Noen går så langt som til å henge seg på en motestrømning som vil gjøre spredt bosetting til “miljøfiendtlig,” og som ser med uvilje mot at mennesker bor spredt og naturnært. Da blir det lettere å bygge ned og ofre naturverdier i distriktene, dersom denslags enøyde forestillinger får dominere."

Dags att låta oljan ligga där den ligger.

För en långsiktigt hållbar framtid - satsa på natur, fisk och fiske, frisk luft, turism, småskaligt näringsliv , mångfald av lokala företag, med mera - gör som den politiske redaktøren för avisen: Dagens næringsliv förespråkar, nämligen: Ingen konsekvensutredning, LÅT OLJAN LIGGA där den ligger.

En liten episod.

På ett kafé på stationen i Göteborg
Jag satt och skrev  i en anteckningbok och drack mitt kaffe

En äldre man, ja kanske några år äldre än mig...
med hästsvans

kommer fram till mig och lägger en 5-krona på bordet
och säger:

Jag gillar din stil...
så ursäktar han sig att han inte har mer pengar att ge
än 5-kronan....

Tack säger jag...       :) 

lördag 22 april 2017

Fritt efter RUMI.

Låt de lärda tala
Lägg dig ned
Där blommor doftar

och där solen ler
Vårt liv är kort
och endast ett är säkert
Att vissna blommor
aldrig blomma mer

Kommentar av mig på Oatlys Fäjsboksida.

Att sälja svenska produkter till svenska kunder i Sverige med svenskt språk i reklamen och på produkterna är i högsta grad naturligt. Det gjorde Oatly också till för ett par år sedan.

Liten kommentar av mig på Oatlys fäjsboksida.

Sluta med kulturimperalismen också. Använd inte ensidig engelska i eder reklam och på edra produkter. Det finns mellan 5 - 7000 språk i vår mångfaldiga värld. - Tack på förhand.

Sykling.

En fersk studie, publisert i siste utgave at anerkjente British Medical Journal (BMJ), viser at aktiv jobbpendling med sykkel reduserer generell dødsrisiko med 41 prosent, forekomst av kreft med 45 prosent og hjertesykdom med 46 prosent.
Den femårige studien av 250 000 britiske jobbpendlere viser også at det er fordelaktig å gå til jobb framfor å bruke offentlig transport eller ta bilen, men sykling ser ut til å være mer effektivt.

fredag 21 april 2017


Inlägg i dagens Uppsala Nya Tidning.

När FN-dagen för Moder Jord instiftades för åtta år sedan höll Bolivias president Evo Morales ett tal inför FN:s generalförsamling. Han menade att det innevarande århundradet behöver bli ett århundrade för Moder Jords rättigheter.

Om vi skall kunna leva i harmoni med naturen behöver vi förstå att inte bara människor utan allt levande, liksom planeten som helhet, har rättigheter.

De tankar som Evo Morales presenterade är banbrytande. Att naturen är en ägodel har varit den dominerande uppfattningen i modern lagstiftning. Jorden har betraktats som ett rättslöst objekt som ensidigt kan utnyttjas utifrån mänskliga intressen. Hela den moderna vetenskapens utveckling har haft människans vilja att behärska naturen som en gemensam utgångspunkt. Moder Jord har varit den resurs vi människor har att förfoga över, och målet har varit att ständigt utveckla och effektivisera vårt utnyttjande av jordens tillgångar.

Global uppvärmning, förlust av biologisk mångfald och andra miljöhot kan ses som symptom på denna dysfunktionella relation till resten av den levande världen.
Naturens rättigheter utgår från en rättsfilosofi som placerar människan och hennes rättssystem som en del av en större ordning. Teologen och filosofen Thomas Berry menade att det inte är människan utan universum som är den primära lagstiftaren. Människans roll är inte att ställa världen i ordning, utan att leva i balans med den ekologiska ordning vi redan tillhör, som en del av den gemenskap som hela planeten utgör. För många ursprungsfolk världen över är sådana tankar en självklarhet. De har aldrig betraktat naturen som enbart en råvara eller resurs. Deras sociala relationer begränsas inte till andra människor utan innefattar även andra djur, växter, floder, skogar.
Den 15 mars i år slog den nyzeeländska regeringen fast att floden Whanganui är en juridisk person med inneboende rättigheter.
Det innebär att varken staten eller någon privat aktör äger floden. Den äger sig själv. Floden beskrivs som levande och odelbar, vars helhet inkluderar alla dess fysiska och metafysiska aspekter. Floden är helig för ursprungsfolket Maori som kämpat i nästan 150 år för att skydda den. Nu kommer maorierna och staten att utse varsin person som skall föra flodens talan, representera dess intressen och skydda dess välmående och hälsa.
Bara några veckor efter beslutet från Nya Zeeland meddelande en domstol i norra Indien att floderna Ganges och Yamuna erkänns som juridiska personer. Kort därefter förklarade de att också Himalayas glaciärer, floder, djungler, källor och vattenfall är juridiska personer och den som skadar dem kommer bli åtalad.
Vad som sker just nu i Nya Zeeland och Indien är revolutionerande, men inte helt unikt.
Redan år 2006 antog den första kommunen i USA en författning om att deras lokala ekosystem hade rättigheter och efter det har flera andra följt efter.
År 2008 skrev Ecuador in i sin konstitution att Pachamama (Moder Jord) har rätt att existera och upprätthålla sina vitala funktioner och cykler. Det är tydligt att kampen för Naturens rättigheter börjar ge avtryck i den juridiska lagstiftningen på många håll i världen.
I Sverige har diskussionen dock i stort sett varit frånvarande.
Är Ojnareskogen, Vättern och Kallak exempel på områden i Sverige som skulle kunna erkännas som juridiska personer?
Vi lever i en tid då grundläggande mänskliga rättigheter börjar ifrågasättas. Det går nästan inte en dag utan att vi påminns om det fria samhällets sårbarhet. Människor berövas sin frihet och sina rättigheter på många håll i världen. Även i vår del av världen får vi återkommande uppleva angrepp på det öppna och fria demokratiska samhället. Är detta då en lämplig tidpunkt att föra in ytterligare en dimension av rättigheter?
Vi menar att det är just rätt tid. Mänsklighetens välmående är intimt förbundet med Jordens välmående. På en förstörd planet kan inga mänskliga rättigheter upprätthållas. Vi behöver därför förstå de mänskliga rättigheterna inom det större ramverk som naturens rättigheter utgör.
För att nå dit måste dock tankarna kring människans rättigheter få brytas mot tankarna kring naturens rättigheter.
Vi måste våga ifrågasätta många av dagens självklara utgångspunkter. Vad innebär det om exempelvis en flod eller ett berg får egna rättigheter som ska samsas med de mänskliga rättigheterna? Finns det en motsättning mellan en humanistisk grundhållning och en betoning på naturens betydelse? Eller kan visionen om naturens rättigheter i stället bidra till att vitalisera och integrera engagemanget för de mänskliga rättigheterna och en hållbar värld?
Målet med konferensen i Sigtuna (se faktaruta) är inte att omedelbart finna svar på alla frågor, men att skapa en arena för en dialog som vi behöver vara öppna för.
Alf Linderman, docent i religionssociologi och direktor på Sigtunastiftelsen
Milton Soto, Bolivias ambassadör i Sverige
Malin Östman, bitr föreståndare, Cemus
Henrik Hallgren, ordförande, föreningen Lodyn
Anna Nylander, ordförande, Latinamerikagrupperna

måndag 17 april 2017

Föreningen Språkförsvaret har utsett: Årets anglofån.

SVT: Årets anglofån 2016
Efter en medlemsomröstning har Språkförsvaret utnämnt Sveriges Television till årets anglofån:
”Sveriges Television utses för sin förkärlek för engelska titlar på programinslagen, till och med när originaltiteln inte är på engelska. Ett anmärkningsvärt exempel är namngivningen av den danska serien "Bedrag". Det danska ordet "bedrag" betyder på svenska villa, synvilla, besvikelse eller bedrägeri och svek. Men SVT ger den ett engelskt namn: ”Follow the money”. Ett annat exempel är samhällsmagasinet "Opinion live", där programtiteln dessutom besynnerligt nog av SVT:s personal uttalas med opinion på svenska och live på engelska. 2016 års final av melodifestivalen, för övrigt av SVT benämnd ”Eurovision” (med engelskt uttal), sändes från Sverige men med engelska som primärspråk.”
Priset kommer att utdelas samtidigt som Språkförsvarets pris i Katasalen, ABF-huset, Sveav. 41, Stockholm, lördagen den 22 april kl. 15.00 - 16.00.

Min kompis och medmusiker i band,Bengt Böna.

Och Böna var ju speciell. Han sa alltid till alla att han övade 8 timmar om dagen på guran.  - Med tiden flummade han väl iväg lite väl långt bort....men jag måste säga att han hade en insikt vad gäller långsiktigt hållbart leverne, då han redan typ 1973-74 menade att vi människor borde leva i små enheter, byar och vara självförsörjda.

måndag 10 april 2017

Erik Olsson.

Erik Olsson. "Efter oss syndafloden." 1970.

Mer medel från regeringen.

500 miljoner kronor ska öka elbilens popularitet Regeringen föreslår i sin vårändringsbudget att
tterligare 500 miljoner kronor avsätts till Klimatklivet
– med fokus på elbilar. – Först laddare, sen köper folk elbil. Ni är på rätt väg,
säger bostadsrättsinnehavaren Henric Gustafson,
och visar runt ministrarna Magdalena Andersson (S) och Isabella Lövin (MP

fredag 7 april 2017

PUBLIC HEALTH AGENCY OF SWEDEN.

På en vårdcentral satt denna information "für alle" på anslagstavlan.
Ingen motsvarande information på svenska eller något annat språk fanns.

Här följer en del kommentarer från gruppen, Språkförsvarets vänner på Fäjsbok:

 Johan Engström Lockner: Det finns också på Svenska. 

Just dessa frågor är väldigt viktiga att förmedla även till folk som ännu inte kan Svenska, men som bor i Sverige idag.


Helt enkelt.

Ego:I denna vårdcentral fanns ingen motsvarande information på vårt modersmål. Anser Public Health agency of Sweden att just engelsmän och kvinnor ( relativt gamla då av fotot att döma ) är speciellt drabbade av HIV ?

Johan Engström Lockner: De skriver ut sin hemsida på postern.

Sedan har du Noaks Ark, RFSL. Där finns information på Svenska, arabiska, engelska, tyska, spanska, kinesiska osv...


På en vårdcentral som du beskriver det är det väl som idag med mycket nytillskott i Sverige, bra att det annonseras så att man når ut till så stor del av innevånarna som möjligt. 
Vilket då gör Engelskan till ett klokt val i just detta avseende. Då det innefattar att de flesta Svenskar kan förstå det, samt en hel del nytillkomna.

Men däremot för mindre viktiga icke akuta frågor än just denna, stödjer jag dig i att det skall vara på Svenska.
 
Ego: Nej det finns ingen som helst anledning att ensidigt favorisera engelska.

Ego: Det är ytterst få av de nytillkomna individerna som har engelska som sitt modersmål. De allra flesta av de nytillkomna i vårt land är flyktingar och det är inte så värst många flyktingar från England, Irland, Skottland, Wales, Gibraltar, Malta, Nordirland, Nordamerika, Sydafrika, Australien eller Nya Zeeland nu för tiden. 

 Micheál Ó Gallchóbhair: Inte ens naturlig engelska. Som engelsktalande hade jag hellre velat se "HIV is not what it used to be"

Ego: This happens all the time when swedish agencies try to express them self in english. 

Micheál Ó Gallchóbhair: Jag vet! Dagligen faktiskt.

Man blir bara så förbannad ! Nu måste vi se till att den svenska språklagen av den 1 juli 2009, vilken fastslår att svenska är det officiella språket i Sverige samt att det är av extra vikt att myndigheter använder och främjar svenska, uppgraderas eller tolkas annorlunda, då den idag mest framstår som en tandlös papperstiger.

torsdag 6 april 2017

Staten och kyrkan sitter i samma båt.

Är förundrar över att vår allmänna media tillåts vara en fri zon 
FÖR kristendomen. 
Varför ensidiga program med andakter, helgmålsböner, gudstjänster i TV och radio ? 
Vem är det man gör en "tjänst" egentligen ?

Solpaneler på Svalbard.

2013 satte man upp solpaneler på ett hyreshus på Svalbard.
Året efter kunde man utvärdera och konstatera att energiproduktionen mellan mars och september var på hela 8.496 Kilowattimmar mot förväntade 3.594 Kwh.

Solceller i kyliga miljöer ökar också effektiviteten med 10%.

Man jobbar på i flera kommuner för att främja cyklande.

Politikerna i Jönköpings kommun har länge jobbat för att få invånarna att cykla till jobbet i stället för att ta bilen, och nu görs ytterligare en satsning. Ett cykelprogram för kommunen ska bidra till att nå upp till kommunens miljömål och förbättra folkhälsan.
– Det är ett idé- och ambitionsprogram om hur vi ska utveckla cyklandet i kommunen. Vi satsar 17 miljoner kronor per år på att bygga nya cykelvägar och det är en tredubbling jämfört med hur det varit tidigare, berättar Anders Samuelsson.
Han märker ett ökat intresse för att cykla. I kommunens projekt om att erbjuda kommunanställda förmånscyklar har responsen varit stor. 17 procent av de anställda har sagt ja till en förmånscykel, vilket anses vara en hög siffra.
– På sikt är det viktigt att fler cyklar. Jönköping är en av de kommuner som är mest framåt i landet på cykelsidan. Vi har en hög försäljning av elcyklar, vilket gör att vårt handikapp med alla backar i kommunen delvis kan tas bort, säger Anders Samuelsson.
Han menar att det är viktigt att få fler att cykla till jobbet ur flera aspekter. Dels handlar det om att minska biltrafiken. Dessutom får den som cyklar gratis motion.

Suomen kielen

Hörde i ett Tv-program på SVT angående Finlands 100 år som nation
nu i år, att om man räknar "3:e generationen från de invandrande Finnarna på 60-talet",
så finns det 700.000 från Finland / Finnar / Folk med finska anor i vårt land.

Hur mycket hörs och syns dessa i samhällsdebatten och i andra sammanhang ?
Hur mycket finska i förhållande till engelska syns, används i vår miljö, på plakat, i annonser,
i TV-program, i musik på radion, i skolundervisningen och utbildningen, på föreläsningar, på våra universitet, i bakgrundsmusik till filmer, Tv-program, i butiker, på hotell, när vi väntar i telefonkö, på nätet.

Finska är Sveriges största språk / modersmål, efter svenska.



onsdag 5 april 2017


Cyklandet ökar.

Staden där cyklar tar över: ”Oerhört mycket billigare”

Köpenhamn har lyckats med något som många städer drömmer om: Att få invånarna att ta cykeln istället för bilen. Det lönar sig både vad gäller miljö och folkhälsa men inte minst ekonomiskt.
– Att bygga cykelbanor är så oerhört mycket billigare än att bygga vägar, säger Morten Kabell, kommunalråd för Teknik-och miljöförvaltningen i Köpenhamn.

Världens största bryggeri åtar sig en 100 procent förnybar framtid

Senaste nytt om förnybart - vecka 14. Från energibolaget OX2.


Anheuser-Busch InBev, som tillverkar bl a Budweiser, Becks och Stella Artois, har gått med i RE100 med ett åtagande att driva sin globala verksamhet – som representerar nästan sex terawattimmar el per år – med 100 procent förnybara källor.


2016 ett rekordår för förnybara energikällor – och solen går om vinden.

Världens förnybara energikapacitet ökade med 161 gigawatt (GW) år 2016, vilket gör 2016 till det starkaste året någonsin för förnybar tilläggskapacitet enligt Internationella byrån för förnybar energi (IRENA). Starkast sken solen, som överträffade vindkraften.


Anteckningar.

Fransk korrespondent för AFP stationerad i Sverige
intervjuades i SVT. Hon talade svenska.
Någon som tror att en engelsk korrespondent
skulle tala svenska ?
Jodå det förekommer, men ingen skulle protesterat om endast engelska kom ur den intervjuades mun. Och man hade bara babblat på med frågor på engelska.

SVT visade ett program om Finland med anledning av att landet i firar 100 år som självständig stat i år. Det uppgavs att om man räknar in 3.e generationer invandrade så bor det idag 700.000 med anor från Finland i landet vårt.


tisdag 4 april 2017

Enfald råder tyst det är i huset.

SVTs underhållningsprogram,
Det stora fågeläventyret den 4 april 2017.
Lagen är nu i Peru. Man får i uppgift att hitta 5 olika fågelarter.
SVT hävdar att dessa peruanska fågelarter har engelska namn.
Man kallar dem för engelska namn.
Underligt att man inte har spanska namn på de Peruanska fågelarterna menar jag.

Vitsar.

Kom på några vitsar.

Fint väder: Zoolikt i djurparken idag.

Sjungande tandläkarfamilj: Family Flour.

Det var inte mer än rätt att Per Sona fick avtjäna sitt straff.

- Är detta stans bästa bageri ? - Ja, det är mycket mjöligt.

Djingis Kahns mattelärare: Du har tagit alla äpplena och 1000 hästar
trampar sönder dem, då har du noll äpplen. - Förstör du ? - Jaaaaa !

Ung, ganska ung, relativt ung, ungefär.

måndag 3 april 2017


Nördiga klubbnamn.

Svenska Ishockeyklubbar har numera oftast ett engelskt namn, gärna namnet på ett djur.
Varför ?
Några exempel på klubbar i olika divisioner:
Växjö Lakers, ( Växjösjön är ju en liten söt vattensamling som ligger centralt. )
Malmö Redhawks. ( Inga röda hökar finns i landet enligt ornitologer. )
Luleå Bears ( Troligen en björntjänst. )
Frölunda Indians ( Native americans ? )
HV71 Blue Bulls ( Tjuriga blåbär ? )
Timrå Red Eagles ( Inga röda örnar finns i landet enligt ornitologer. )
Brynäs Tigers. ( Varför engelska ? Hela laget tiger. )
Björklöven Lynx ( Lynxigt namn ? )
Leksand Stars. ( Inga stjärnor i laget väl ? )
Djurgården Lion. ( Lions klubb ? )
Bofors Bobcats. ( En musikal ? )
Halmstad Hammers. ( Hårdrock , Hammerfall ? )
Varberg Vipers. ( Man vill gråta ? )
Oskarshamn Atomics. ( Härdsmälta ! )

Speedway är ett engelskt ord, men låt oss se vilka namn de olika lagen i Sverige har.

Vargarna ( Norrköping ) , Indianerna ( Kumla ) , Gamarna ( Stockholm ) , Kaparna ( Göteborg ) , Lejonen ( Gislaved ) , Piraterna ( Motala ) , Örnarna ( Mariestad ) , Smederna ( Eskilstuna ) , Stjärnorna ( Hallstavik ) , Korparna ( Uddevalla) , Solkatterna ( Karlstad ) och det finns många klubbar fler med svenska namn.

Svenska är inget språk att skämmas över.

Nya städer.

Miljöpartiet i Jönköping föreslår att man bygger en helt ny stad "ute i skogen" en bit utanför Jönköping. Då kan man se till att staden planeras och byggs på ett långsiktigt miljö och klimatsmart sätt. Platsen man valt tar inte så stora områden åkermark i anspråk, samt ligger vid järnvägen, så att man kan utnyttja den för transporter.