Lan Marie Nguyen Berg, MDG:-
I dag starta jeg dagen hos Politisk kvarter for å snakke om EU og klima.
Jeg er veldig glad for at vi nå får en diskusjon om hva Norge kan tjene på å samarbeide mer med EU og hvordan vi sammen kan løse de store globale utfordringene som verden står i.
Da man sa nei til EU i 94 mente mange at Norge kunne få til grønnere politikk alene. Nå vet vi fasiten: det fikk vi ikke til. EU-landene har blitt en grønn foregangsregion i verden og har en langt mer effektiv klimapolitikk enn Norge. Norge har kuttet noen få prosent. EU som helhet over 30 prosent. I EU er klima og miljø rammen for all politikk, slik Støre lovet før valget, men enda ikke har levert på.
For eksempel har EU satt foten ned mot olje- og gassutvinning i Arktis, og sier at gass kun er en bro over til fornybarsamfunnet - mens Norge tviholder på vårt standpunkt om å utvinne mer olje og gass. EU har møtt de siste årenes kriser ved å satse mer på klima, mens Norge har brukt krisene som gode unnskyldninger til å gi oljenæringen bedre vilkår.
I møte med Putins energikrig mot Europa har EU oppskalert innsatsen for fornybar energi. I Norge setter regjeringen i gang nye olje- og gassprosjekter som ikke vil stå ferdig før nærmere 2040. Innen da har EU planer om å raskt fase ut gass fra sin energimiks. Så hvem planlegger regjeringen for at Norge skal selge gassen til da?
Når det kommer til energieffektivisering er EU milevis foran Norge, som har somlet i årevis. I Norge har vi fram til nylig hatt billig kraft og for dårlige støtteordninger gjennom ENOVA. Regjeringen kunne ha brukt energikrisen som vi står i til å hjelpe norske husholdninger med energieffektivisering hvis de for eksempel dekket 50 prosent av det det koster å etterisolere, installere varmepumper eller solceller, slik MDG har foreslått. Eller ga rentefrie lån til slike tiltak gjennom husbanken. Istedet har regjeringen kuttet i pengene til energieffektivisering under ENOVA og de belønner høyt strømforbruk ved å gi mest strømstøtte til de som bruker mest strøm. MDG vil heller gi et likt beløp i strømstøtte til alle. Det er mer omfordelende og bedre for miljøet, og også grunnen til at Energikommisjonens arbeid viser at vår strømstøtte er den beste.
Norge har en klimaavtale med EU som ble inngått under Solberg-regjeringen. Problemet er at siden den ble underskrevet har EU løpt avgårde og vedtatt ny politikk så raskt at det er vanskelig for Norge å følge med. Store lovpakker som Fit for 55 og Repower EU. Det er et gjennomgående problem at Norge ikke klarer å få iverksatt EU-politikk raskt nok, fordi det går tregt i EØS-kverna - som EU-politikken må gjennom for å bli implementert i Norge. Der må Island og Liechtenstein være enige. Både ESA og Miljødirektoratet har uttrykt bekymring for at Norge ikke klarer å følge med på EUs klimapolitikk.
Jeg mener at tiden er inne for en ny EU-debatt nå på grunn av den nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og verden, og på grunn av klimakrisen. Verden står nå i mange globale utfordringer som må løses i samarbeid med andre land. Da er EU-landene våre viktigste samarbeidspartnere politisk og økonomisk. Jeg ser fram til diskusjonen vi skal ha på MDGs landsmøte i mai og forhåpentligvis også i Norge framover om hva som vil tjene norsk næringsliv, klimapolitikk og sikkerhetspolitikk best - innenfor eller utenfor EU.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar