Forsterkede klimamål, uklar gjennomføring
Klimapolitikken leverer stadig bedre på mål og løfter, men har mye å gå på når det kommer til gjennomføringskraft. Det gjelder både i Norge og ute i verden.
2021 har gitt oss forsterkede klimamål i alle hjørner av verden. «Netto null» har festet seg som den nye normen både blant land og selskapene. Det virkelige store spørsmålet akkurat nå er om klimapolitikken «overlever» de mer akuttene krisene internasjonalt – med USA, Kina og Russland i hovedrollene. Internasjonalt er det utvilsomt EU som gjør mest på hjemmebane for grønn omstilling. I 2021 har EU lovfestet klimanøytralitet innen 2050 og oppjustert klimamålene for 2030. EU er også godt i gang med å skjerpe politikken på alle samfunnsområder gjennom «fit for 55» – skjerpelser som med tiden også blir norsk politikk.I Norge har ny regjering gitt nye og forsterkede klimaambisjoner. Målet nå er at vi innen 2030 skal redusere utslippene med 55 prosent fra hele økonomien. Høy CO2-pris, som det nå er bred enighet om på Stortinget, vil kunne gjøre en del av jobben. Men langt fra hele. Politikken må strammes til på langt flere områder om 2030-målet skal nås. Dette påkaller tydeligere lederskap enn det vi har fått demonstrert til nå.
Som Norges grønne tankesmie skal Klimastiftelsen være en troverdig aktør i offentligheten, som bidrar med kunnskap, ideer og perspektiver. Selv om vi har en energikrise i Europa akkurat nå, som også setter sine tydelige spor i her i landet, må vi ikke glemme det store bildet: Klimaendringene akselererer og vi har veldig kort tid på oss til å gjennomføre et reelt grønt skifte også i Norge.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar