Elever i årskurserna 7-9 kommer bara att ha idrott och hälsa, bild, musik och teknik på engelska.
FÖRBUD mot detta - är på sin plats !
Det var förra veckan som DN avslöjade att grundskolan Dibber international Sollentuna började undervisa på engelska utan att ha tillstånd från Skolinspektionen.
När en klass med 11-åriga elever kom tillbaka efter sommarlovet möttes de av lärare som inte kunde ett ord svenska. Några av föräldrarna anmälde skolan till Skolinspektionen som har startat en utredning.
Nu har även kommunen reagerat på uppgifterna och på måndagen krävde bland annat ordförande för utbildningsnämnden, Soley Aksöz Lithborn (M), att skolledningen kommer till arbetsutskottet och utbildningsnämnden för att förklara sig.
– Vi ser oerhört allvarligt på de här uppgifterna som framkommit och menar att ledningen behöver komma och förklara vad det är som ligger bakom det här haveriet, säger Soley Aksöz Lithborn.
Samtliga av kommunens politiker måste få all information på bordet, menar hon.
– För oss är oerhört viktigt att våra skolor, både de kommunala de fristående, håller en hög kvalitet eftersom vi är en av Sveriges bästa skolkommuner. Från politiskt håll har vi varit väldigt tydliga med att alla barn i Sollentuna är allas vårt gemensamma ansvar, säger Soley Aksöz Lithborn.
En av de viktigaste frågorna som behöver besvaras är hur det gick till när ledningen fattade beslutet om att skolan ska undervisa på engelska och hur ledningen sedan informerade vårdnadshavare och elever om detta, menar hon.
– Därför att vi har en valfrihet i den svenska skolan som gör att det är vårdnadshavarna som själva ska bedöma vad som är bäst för deras barn. För att kunna göra ett bra och upplyst val måste de ha all fakta på bordet.
Under veckan fick också de båda skolorna Dibber international Sollentuna och Dibber international Helsingborg bakläxa av Skolinspektionen.
Ansökningarna om att få undervisa på engelska höll inte måttet och därför skickade Skolinspektionen tillbaka en lång lista med uppföljande frågor.
Bland annat om vilka ämnen och årskurser som skolan ska undervisa i på engelska eftersom högst 50 procent av undervisningen i grundskolan får vara på engelska.
Skolinspektionen har också ställt sig frågande till uppgiften att skolan planerar att undervisa både enligt den svenska läroplanen, men också i enlighet med en internationell läroplan som kallas IB.
Då måste den även uppfylla andra krav enligt en helt annan tillståndsprocess.
På måndagen svarade ledningen för Dibber att cirka 40 procent av undervisningen planeras att vara på engelska.
Barnen i årskurserna 1-6 ska undervisas av två lärare i parallella klasser där den ena håller undervisning på svenska och den andra på engelska.
”Lärarna kommer att samplanera och undervisa tillsammans”, skriver skolan i svaret till Skolinspektionen.
Alla elever som undervisas på engelska inom något ämne ska också ha undervisning på svenska i det ämnet, enligt skolans ledning.
Elever i årskurserna 7-9 kommer bara att ha idrott och hälsa, bild, musik och teknik på engelska.
På frågan om lärares behörighet skriver skolan bland annat att ”en lärare som saknar svensk lärarlegitimation har alltid en legitimerad lärare att planera och bedöma tillsammans med”.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar